ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ICAP: Υφεση στην αγορά των λιπαντικών για οχήματα

21:35 - 20 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Σε πτωτική πορεία εισήλθε το 2005 η εγχώρια αγορά λιπαντικών των οχημάτων, μετά την προσωρινή άνοδο του 2004.

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Icap με θέμα «Λιπαντικά Οχημάτων», κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς αποτελεί ο μεγάλος αριθμός εμπορικών σημάτων (περίπου 300), αλλά και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, καθώς λίγες, μεγάλου μεγέθους εταιρείες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Ο όγκος της αγοράς λιπαντικών οχημάτων κινήθηκε πτωτικά την περίοδο 1994-2005 με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 1,9%. Εξαίρεση αποτέλεσε το 2004 οπότε και διεκόπη η επί μια δεκαετία πτώση της εγχώριας αγοράς.

Η αύξηση του 2004 αποδίδεται στη σημαντική δραστηριοποίηση των στόλων των τεχνικών-κατασκευαστικών εταιρειών, λόγω των εκτεταμένων έργων δημιουργίας και αναβάθμισης υποδομών, πολλά εκ των οποίων εκπονήθηκαν εξ’ αιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το 37% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης λιπαντικών το 2005 καλύφθηκε από προϊόντα που προορίζονται για επιβατικά αυτοκίνητα. Οι μοτοσικλέτες κάλυψαν ποσοστό της τάξης του 5%, γεγονός που οφείλεται στο ότι απαιτούν μικρότερες ποσότητες λιπαντικών, η δε πλειοψηφία τους αφορά δίκυκλα μικρού κυβισμού που απαιτούν ακόμα μικρότερες ποσότητες. Τα λοιπά οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία, γεωργικά οχήματα, αγροτικά κ.α.) απορρόφησαν το 58% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης λιπαντικών.

Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η ανάκαμψη του 2004 αποτέλεσε παρένθεση στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της κατανάλωσης (σε όγκο). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς συνηγορούν για περαιτέρω μείωση του όγκου της κατανάλωσης κατά τη διετία 2006-2007.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.