ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Λευκή σημαία” σήκωσαν Ευρώπη και ΔΝΤ στην Ελλάδα

01:12 - 15 Σεπ 2011 | Οικονομία
Στο δια ταύτα βρίσκεται η κυβέρνηση. Εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις και μισθολόγιο για την έκτη δόση.  
Τις εκατέρωθεν απαραίτητες διαβεβαιώσεις έδωσαν οι Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί κατά τη χθεσινή τους έκτακτη τηλεδιάσκεψη, σηκώνοντας "λευκή σημαία" στον άτυπο πόλεμο που είχαν κηρύξει μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την Τρόικα στην Αθήνα. Μάλιστα, για να καμφθεί και η έκδηλη αβεβαιότητα το ΔΝΤ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν μάλιστα ότι είναι "πεπεισμένοι" ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός τους εξέφρασε "την απόλυτη αποφασιστικότητα" της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, δήλωσε από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο υπουργείο Οικονομικών δεν ασκείται καμία ιδιαίτερη πίεση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής αυτής της δόσης, από την στιγμή που μέσα στο επόμενο τρίμηνο δεν επιβαρύνεται με τη λήξη κάποιου ομολόγου. Τα ποσά των δαπανών σε τόκους που καλείται να πληρώσει τον Σεπτέμβριο ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ.
Σε ανάλογα επίπεδα κινούνται οι υποχρεώσεις και για τους δύο επόμενους μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Έτσι σε περίπτωση που η Τρόικα αποδεσμεύσει τον Οκτώβριο την δόση του δανείου που θα έπρεπε να καταβάλει τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ρευστότητα των τραπεζών (σ.σ. όση τους έχει απομείνει) για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις.

Μάλιστα, για να κλειδώσει η κυβέρνηση την έκτη δόση, θα τρέξει ταχύτατα τρία σκέλη, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει για να διασκεδάσει και τις εντυπώσεις: Εφεδρεία, ιδιωτικοποιήσεις και μισθολόγιο. Ενα ενιαίο μισθολόγιο με μεγάλες περικοπές μισθών για τους υψηλόμισθους, μια εργασιακή εφεδρεία για τουλάχιστον 14.000 υπαλλήλους - σε πρώτη φάση - και βήματα προόδου στις αποκρατικοποιήσεις είναι οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Το επόμενο βήμα θα είναι η θετική έκβαση της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών από ορισμένες χώρες φτάνει έως και το 100%, ενώ σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες απομένουν οι γερμανικές τράπεζες να δηλώσουν την πλήρη στήριξη τους, αποστολή όμως που έχει αναλάβει η ίδια η καγκελαρία. Στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, έχουν συμμετάσχει πάνω από 400 τράπεζες, ενώ μέχρι αύριο, δηλαδή μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσκομίσουν στο ελληνικό Δημόσιο αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα και ποιοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 15 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.