ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέσσερις “καυτοί” λογαριασμοί θα πρέπει να πληρωθούν μέσα σε ένα δίμηνο...

01:21 - 16 Σεπ 2011 | Οικονομία
Χέρι στα “έτοιμα” θα πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα ραβασάκια.

Σαν να μην έφτανε το μακροσκελές και τσουχτερό ραβασάκι της τριπλής φορολογίας που έχουν ήδη πάρει στα χέρια τους οι Έλληνες φορολογούμενοι, ήρθε και το έκτακτο τέλος ακίνητης περιουσίας για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην τσέπη των Ελλήνων.

Ήδη έχει φτάσει στα χέρια του μεγαλύτερου μέρους των 2,3 φορολογούμενων τα εκκαθαριστικά με το τριπλό χαράτσι της έκτακτης εισφοράς εισοδήματος, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αντικειμενικών δαπανών για όσους συντηρούν στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής, και πισίνες. Αρχές Οκτωβρίου θα έρθει και ο λογαριασμός της ΔΕΗ ο οποίος θα διαφέρει από τους προηγούμενους. Θα περιέχει και την πρώτη δόση του τέλους ακινήτων.
Οσοι λάβουν πολυεκκαθαριστικό έκτακτων εισφορών θα πρέπει να γνωρίζουν:

-Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους είχαν πέρυσι εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% έως και 4%. Κυμαίνεται από 121 έως 200 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, από 408 έως 1.000 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 και έως 50.000 ευρώ, για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα κυμανθεί από 1.500 έως 3.000 ευρώ και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ είναι από 4.000 ευρώ και πάνω.

-Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις

-Η έκτακτη εισφορά σε αντικειμενικές δαπάνες επιβάλλεται με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε όσους κατέχουν επιβατικά αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες. Το ενιαίο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει όλες τις έκτακτες εισφορές που αφορούν τον κάθε φορολογούμενο.

Η πληρωμή γίνεται σε έως έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες - πλην της τελευταίας - δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ. Οσοι λάβουν εντός των ημερών τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 5%.

Επιβάρυνση σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει και η επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιακή ή εμπορική χρήση. Για την εφαρμογή του τέλους λαμβάνονται υπόψη δέκα συντελεστές, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτήρια.

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου.

Σύνολο; Τέσσερις λογαριασμοί θα πρέπει να πληρωθούν μέσα σε ένα δίμηνο...

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 16 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.