ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το χαράτσι στα ακίνητα

01:25 - 16 Σεπ 2011 | Οικονομία
Οι αντιδράσεις πολιτών και φορέων. Η νομική πλευρά. Λεπτομέρειες για το ειδικό τέλος στα ακίνητα.

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο "χαράτσι" που επέβαλλε η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων και αναμένεται να φτάσει στους πολίτες μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. 

Οι αντιδράσεις των πολιτών

Πολλοί είναι οι πολίτες που σκοπεύουν να καταθέσουν το αντίτιμο του λογαριασμού της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρουν ενδεχόμενο «κόψιμο» του ρεύματος.

Αν από την άλλη ο ιδιοκτήτης δεν το πληρώσει το ρεύμα και δεν ζητήσει και επαναχορήγηση του, η εφορία θα καταστήσει ληξιπρόθεσμο το χρέος. Στην περίπτωση αυτή ο πολίτης που δεν καταβάλλει το τέλος θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα, κατάσχεση και πλειστηριασμό.

Όπως εξηγούν πάντως νομικές πηγές στο "R", εφόσον οι πολίτες αρνηθούν να καταθέσουν το τέλος ακινήτων μαζί με το ποσό του λογαριασμού της ΔΕΗ καταθέτοντας μόνο το τελευταίο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η διαδικασία ενδέχεται να είναι πιο δαπανηρή κι από το ίδιο το χαράτσι…Κι αυτό, γιατί πέραν των μικρών δικαιωμάτων του Ταμείου Παρακαταθηκών, ο πολίτης θα επιβαρυνθεί την αμοιβή της συμβολαιογράφου στην οποία θα καταθέσει το γραμμάτιο συστάσεως παρακαταθήκης, αλλά και την αμοιβή του δικαστικού επιμελητή που θα κοινοποιήσει την κατάθεση στη ΔΕΗ.

Και πάλι πάντως το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ενάγει τον πολίτη για την πληρωμή του τέλους.

Το μέτρο πάντως όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές εγείρει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας καθώς προσβάλλει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

Οι αντιδράσεις των φορέων

Πλήθος φορέων εκδηλώνουν τη σφοδρή αντίθεση τους την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, το χαρακτηρίζει φορολογικό μέτρο με τιμωρητικό χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι «τιμωρούνται με τον πιο άθλιο τρόπο οι ιδιοκτήτες. «Στόχος των μέτρων είναι να τινάξουν στον αέρα τους τραπεζικούς λογαριασμούς», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως η απόφαση για το τέλος ακινήτων, με τους εξωφρενικούς ανά τ.μ. συντελεστές δεν ξεπερνά τους χειρότερους εφιάλτες των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς «έχουν προ πολλού χάσει τον ύπνο τους», εν αναμονή και των επερχόμενων λογαριασμών του ΦΑΠ 2009-2011.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, για τη διαμόρφωση του νέου τέλους δεν υπάρχει αφορολόγητο, δεν υπάρχει κλιμάκωση ή οποιουδήποτε είδους κοινωνικό κριτήριο. Ως ενδεικτικό αναφέρει το γεγονός ότι ακόμη και για τους ανέργους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους χρωστούν τα σπίτια τους στις τράπεζες, προβλέπονται εκπτώσεις και όχι πλήρης απαλλαγή!

«Ακόμη και ο μειωτικός συντελεστής παλαιότητας εφαρμόζεται αντίστροφα, ως αυξητικός συντελεστής νεότητας, έτσι ώστε να επιβαρύνονται όσοι κατέχουν νεώτερα κτίρια και όχι να ελαφρύνονται εκείνοι που διαθέτουν τα παλαιότερα» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης, επισημαίνει : «Όποιος φόρος μπαίνει στα ακίνητα, συνδέεται με νέα ύφεση στην κτηματαγορά», συμπληρώνοντας πως
 
Την ίδια ώρα ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, σχολιάζει πως "για μια άλλη φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να σηκώσουν το βάρος του κλεισίματος της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού".

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στη ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τους επιδοτούμενους ανέργους και της ζητά να την αποσύρει.

«Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι εξασφαλίζουν με δυσκολία τα προς το ζην και πολλοί από αυτούς αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της τους στερεί το πενιχρό εισόδημά τους».
 
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το ειδικό τέλος στα ακίνητα
 
Το μέτρο αφορά 5.079.000 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικιακές και εμπορικές παροχές, συνολικού εμβαδού 562 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας 560 δισ. ευρώ και εμπορικής 1 τρισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι μπορεί να εισφέρουν 2,7 δισ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Το τέλος επιβάλλεται σε όλες τις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση.

Το ειδικό τέλος που θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας του ακινήτου, του τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής και το συντελεστή προσαύξησης ανάλογα με τα χρόνια ηλεκτροδότησής του. 

Από το τέλος είναι πιθανό να εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία, οι βιομηχανίες και οι αγροτικές δραστηριότητες, όπως προανήγγειλε χθες ο κος. Βενιζέλος.

Η είσπραξη του τέλους προβλέπεται να γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, σε δύο ισόποσες δόσεις, από τον Οκτώβριο του 2011 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 για το τρέχον έτος. Το αντίστοιχο τέλος για το 2012 θα εξοφληθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, από το Μάιο και μέχρι το Δεκέμβριο.
Το τέλος επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον επικαρπωτή (και όχι τον έχοντα την ψιλή κυριότητα) του ακινήτου.

Πληρώνεται από τον ενοικιαστή, ο οποίος και είναι ο υπόχρεος για την εξόφλησή του μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ποσό που θα πληρώσει ο ενοικιαστής θα το συμψηφίσει με το ενοίκιο που πληρώνει στον ιδιοκτήτη, είτε με οφειλόμενα είτε με μελλοντικά μισθώματα.
Ως ευπαθείς ομάδες, που προβλέπεται να πληρώσουν το χαμηλό τέλος 0,50 ευρώ ανά τ.μ. σε περίπτωση η τιμή ζώνης στο ακίνητο τους δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ., αναγνωρίζονται οι άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ (για το χρονικό διάστημα 1ης Ιανουαρίου έως 31ης Αυγούστου για το 2011 και από 1ης Ιανουαρίου έως 30ής Απριλίου για το 2012), οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και όσοι βαρύνονται φορολογικά από αναπήρους. Το μειωμένο τέλος αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και όχι τυχόν ενοικιαστές.

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 16 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.