ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαράτσι και στους ανέργους εφόσον εισπράττουν επίδομα ΟΑΕΔ!

18:43 - 16 Σεπ 2011 | Οικονομία
Χαράτσι και στους… ανέργους επεφύλασσε η τροπολογία του υπ. Οικονομικών για τον τρόπο επιβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.
Η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προβλέπει ότι το ειδικό χαμηλό τέλος του 0,5 ευρώ/ τ.μ, θα καταβάλλουν οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ το 2010, και ανάπηροι ή πρόσωπα βαρυνόμενα φορολογικά με αναπήρους.

Από τη διατύπωση δηλαδή της τροπολογίας, προκύπτει ότι άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους και σήμερα εισπράττουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, θα κληθούν να καταβάλλουν το… τέλος με την κανονική κλίμακα, και όχι αυτό με τη μειωμένη, όπως ακριβώς το σύνολο των άλλων φορολογουμένων.

Επίσης, από την ευνοϊκή αντιμετώπιση του μειωμένου τέλους, εξαιρούνται άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι που διαμένουν σε ακίνητα άνω των 200 τ.μ. με τιμή ζώνης άνω των 3000 ευρώ/ τ.μ. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι του μειωμένου τέλους θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά σχετική αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να υπαχθούν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς, (όπου και θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων τους), ενώ σε περίπτωση καταβολής υψηλότερου τέλους, θα τους επιστρέφεται η διαφορά.

 

Πρόστιμο στη ΔΕΗ αν δεν κόβει το ρεύμα…

 

Κατά τα λοιπά, η κλίμακα υπολογισμού του τέλους παραμένει η ίδια, δηλαδή οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 0,5 ευρώ και φτάνουν ως τα 16 ευρώ, (το ίδιο ισχύει και για τους συντελεστές παλαιότητας), ενώ ένα καινούργιο στοιχείο είναι το πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε, προσαυξημένο κατά 25%, που περιμένει τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές εφόσον δεν κόβουν το ρεύμα όταν οι πελάτες τους αρνούνται να το πληρώσουν.

Όσο για την προσδοκώμενη ετήσια αύξηση των εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο, αυτή υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζεται το καθεστώς που θα ισχύσει για την επιβολή τέλους στα ακίνητα της Εκκλησίας, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών.

Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές θα αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 20 ημερών από το τέλος του μήνα, στον οποίο εισπράχθηκαν. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «ΔΕΗ και εναλλακτικοί πάροχοι μπορούν να δίνουν στο Δημόσιο χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του τέλους, σε ποσοστό μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού.

 

ΓΕΝΟΠ : Θα εμποδίσουμε την είσπραξη του τέλους

 

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί ότι θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος της Ν. Φωτόπουλος, το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαισόυνη κατά της νομιμότητας του τέλους, ενώ κάλεσε τους καταναλωτές να μη το πληρώσουν σημειώνοντας ότι το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισέπραττε ποτέ φόρους. Παρουσίασε3, δε στοιχεία για εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος, που στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2011, φτάνουν τις 909.872, έχοντας αυξηθεί κατά 23% από πέρυσι, ενώ αφορούν οφειλή που ξεπερνά το 1,4 δις. ευρώ.

 

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.