ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα νέα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για Χ.Α.

01:43 - 19 Σεπ 2011 | Οικονομία
Στήριξη στις 800 μονάδες και αντίσταση στις 920 μον.
Ξύνει τον πάτο η αγορά. Η άποψη αυτή υπάρχει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, θεωρώντας ότι υπό τις παρούσες αποτιμήσεις έχει προεξοφληθεί ακόμα και η χρεοκοπία! Σύμφωνα με την αγορά, δύο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τάση: α) Με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση να υλοποιήσειτις δεμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της και τους εταίρους της, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί ο υπουργός Οικονομικών και τον Μάρτιο η χώρα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, και β) να στεφθεί από επιτυχία το
rollover. Με δεδομένο ότι η Ευρώπη θα θεωρήσει επιτυχία, όπως μετέδιδαν χθες ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ακόμα και ποσοστό χαμηλότερο του 90%, σημαίνει ότι η ομαλοποίηση στο τραπεζικό σύστημα έρχεται μια ώρα αρχύτερα. Πέρα από αυτό, οι τράπεζες θα «προικοδοτηθούν» με 30 δισ. ευρώ εγγυήσεις, ποσό ικανό για να καλυφθούν όχι μόνο οι απώλειες από το rollover, αλλά και απ' ό,τιδήποτε άλλο προκύψει από την έρευνα της Blackrock, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κοντά στα χαμηλά έτους διαπραγματεύεται η αγορά, αναφέρει στην εβδομαιδία ανάλυσή της η Emporiki Bank. «Βραχυπρόθεσμα», σημειώνει η χρηματιστηριακή, «η προσπάθεια θα θεωρηθεί επιτυχημένη, αν ξεπερασθούν οι 920μ με αυξημένες συναλλαγές. Σε θετική εξέλιξη η δυναμική της αγοράς θα κριθεί πάλι στις 1.005 - 1.025μ. Σε αρνητική εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για την καθοδική διάσπαση των 800μ, με πιθανότερο επόμενο στόχο τις 760μ.

Στη παρούσα φάση ο ΓΔ φαίνεται να διατηρεί την πτωτική τάση των προηγούμενων εβδομάδων αλλά είναι σαφές ότι βραχυπρόθεσμα έχει μειωθεί αισθητά η πτωτική ορμή. Το τελευταίο μεγάλο πτωτικό κύμα πραγματοποιήθηκε από τις 25/07 (με υψηλό ΓΔ στις 1.293μ) έως τις 26/08 (με χαμηλό ΓΔ στις 866μ).

Έκτοτε ο καθοδικός βηματισμός έχει μικρύνει, οι απώλειες περιορίσθηκαν και ο δείκτης βρίσκεται σε φάση πλαγιοκαθοδικής παλινδρόμησης. Θεωρούμε όμως ότι ο χρόνος κυλάει ει βάρος του θετικού σεναρίου και όσο δεν απομακρύνεται ανοδικά ο ΓΔ από την περιοχή των 870μ, αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί νέο πτωτικό κύμα, σημειώνει η Εμπορική.

Τα σενάρια


Το θετικό σενάριο : υπέρβαση την επόμενη εβδομάδα των 925μ με αυξημένες συναλλαγές, εξέλιξη που δίνει πιθανότερο βραχυπρόθεσμο ανοδικό στόχο τις 1.006μ. Πλησιέστερες αντιστάσεις 895μ, 932μ και 958μ.

Το αρνητικό σενάριο : αρχικά διατήρηση του ΓΔ λίγο χαμηλότερα των 870μ και στη συνέχεια καθοδική διάσπαση των 840μ με αυξημένες συναλλαγές, εξέλιξη που θα δώσει πιθανό καθοδικό στόχο τις 760μ, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί η προσέγγιση των 690μ. Αν υποχωρήσει με μειωμένους όγκους συναλλαγών, μπορεί να εκτονωθούν οι πιέσεις σε υψηλότερα
από τα προαναφερόμενα επίπεδα τιμών».

Σύμφωνα με την Μerit Χρηματιστηριακή, «τα γεγονότα που κυριαρχούν στην εγχώρια επικαιρότητα είναι η σημαντική απόκλιση του δημόσιου ελλείμματος από τον αρχικό στόχο που οδήγησε ήδη σε νέα μέτρα και οι απειλές Ευρωπαίων αξιωματούχων ακόμα και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήταν αναμενόμενο να αντιδράσουν αρνητικά οι ελληνικοί δείκτες με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά 16,5 ετών». Για την πορεία της οικονομίας αναφέρει ότι, «στον τομέα των δημοσιονομικών η 'μαύρη τρύπα' στον προϋπολογισμό ύψους 4,5 δις ευρώ στο οκτάμηνο που φέρνει το ετήσιο έλλειμμα πάνω από το 9% οδήγησε στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα. Οι αγορές και οι ξένοι εταίροι δε φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι και ζητούν πιο απτά αποτελέσματα από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι τα spreads των ελληνικών ομολόγων και τα CDS έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν το πακέτο στήριξης της 21ης Ιουλίου ήταν αρκετό. Σε αυτά τα επίπεδα παραμένει ζητούμενο η εύρεση αξιόπιστης στήριξης για το Γενικό Δείκτη μετά και από την απώλεια των 850 μονάδων».

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.