ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω από το 1 δισ. ευρώ περιορίστηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο

17:25 - 19 Σεπ 2011 | Οικονομία
Τον Ιούλιο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 902 εκατ. ευρώ, κατά 568 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Ιουλίου 2010.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 134 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,3%. Αντίθετα οι καθαρές πληρωμές για καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 278 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και δευτερευόντως εξαιτίας του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες, ενώ αντίθετα οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών μειώθηκαν. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 16,7%) τον Ιούλιο. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 16,2% και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 13,7%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να μειωθούν κατά 18,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 118 εκατ. ευρώ, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη περιορίστηκαν κατά 126 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 4 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1,4 δισεκ. ευρώ ή 9,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 14,2 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2,4 δισεκ. ευρώ, την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 483 εκατ. ευρώ και την πολύ μικρή άνοδο του πλεονάσματος τρεχουσών μεταβιβάσεων, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 1,2 δισεκ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 2,2 δισεκ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 201 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,2 δισεκ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 15,6%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,3%.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 483 εκατ. ευρώ αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 11,8% και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 9,2%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 634 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν αισθητά (κατά 14,2%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2010, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν μόνο κατά 1,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της "έρευνας συνόρων" της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,4%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 273 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.056 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 12 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι οι καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) αυξήθηκαν κατά 132 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψαν τις καθαρές μεταβιβαστικές πληρωμές ύψους 118 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρών εισπράξεων 2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010) που καταγράφηκαν στο ισοζύγιο των λοιπών τομέων (κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα). Όσον αφορά τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών κονδυλίων του 2011 τα οποία αφορούν άμεσες ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) εισέρρευσε ήδη εντός του πρώτου διμήνου του έτους.

 

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

 

Τον Ιούλιο του 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 254 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 410 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Ιουλίου 2010. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 564 εκατ. ευρώ, έναντι 801 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως την μείωση των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1.620 εκατ. ευρώ, κατά 224 εκατ. ευρώ μικρότερο από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2010, γεγονός που αντανακλά την προαναφερθείσα εξέλιξη των τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ.

 

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

 

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διαμορφώθηκε σε 648 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2011, έναντι ελλείμματος 806 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 13,6 δισεκ. ευρώ, έναντι 14,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 7,9%.

 

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

 

Τον Ιούλιο του 2011 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 457 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 392 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την εξαγορά του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom (Γερμανία). Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 407 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εκροή 350 εκατ. ευρώ για την προικοδότηση από την EFG Eurobank Ergasias SA της θυγατρικής της “EFG Eurobank Ergasias S.A. Spolka Akcyjna Oddzial w Polsce” (Πολωνία).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 305 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 358 εκατ. ευρώ, στη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 34 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα του Ελληνικού Δημοσίου κατά 142 εκατ. ευρώ (εισροή). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 150 εκατ. ευρώ και τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 79 εκατ. ευρώ (εκροή).

Oσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 967 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 11,7 δισεκ. ευρώ (ειδικότερα, ο ακαθάριστος δανεισμός του δημοσίου τομέα βάσει του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας ανήλθε σε 11,9 δισεκ. ευρώ). Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού κατά 3,2 δισεκ ευρώ (εκροή) καθώς και από την καθαρή μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 7,5 δισεκ. ευρώ.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2011 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 656 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 679 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 1,3 δισεκ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 634 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 9,4 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 6,2 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010). Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων κυρίως λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 14,7 δισεκ. ευρώ και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα εξωτερικού κατά 623 εκατ. ευρώ και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 131 εκατ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 5,9 δισεκ. ευρώ και τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 76 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 24,5 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 21,1 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 31,6 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβερνήσεως ανήλθε σε 32,1 δισεκ. ευρώ και ο αντίστοιχος ακαθάριστος δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 33,4 δισεκ. ευρώ. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού κατά 3,4 δισεκ.ευρώ καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα επίσης κατά 3,4 δισεκ. ευρώ (εκροή).

Στο τέλος Ιουλίου 2011 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,75 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.