ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΕΝΟΠ: Αδύνατη η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσα στο έτος

11:39 - 20 Σεπ 2011 | Οικονομία
Την ίδια ώρα, αρκετοί πελάτες της ΔΕΗ κόβουν το ρεύμα σε εξοχικά – «κλειστά» σπίτια για να γλιτώσουν το τέλος…      

Πέντε μήνες χρειάζεται το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ για να ολοκληρώσει την αποστολή των εκκαθαριστικών για το τέλος ακινήτων, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το τέλος για το 2011 θα πληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2012. Η Ομοσπονδία αναφέρει, επίσης, ότι το κόψιμο της παροχής ρεύματος «δεν είναι εφικτό, καθώς σε παρά πολλά ακίνητα είναι ανέφικτη η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΗ, επειδή οι μετρητές βρίσκονται σε εσωτερικούς απροσπέλαστους χώρους κλπ.» και «εφόσον πολλοί καταναλωτές αρνηθούν την είσοδο σε συνεργεία της ΔΕΗ για αποκοπή των παροχών ρεύματος θα χρειασθούν 'στρατιές εισαγγελέων' και απεριόριστες διμοιρίες ΜΑΤ».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων, σε ημερήσια βάση η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποστέλλει περισσότερους από 190.000 λογαριασμούς σε πελάτες της, δηλαδή θα χρειασθούν σχεδόν 40 μέρες για να αποσταλούν οι λογαριασμοί από την ημέρα που θα ξεκινήσει η αποστολή. Άρα θα χρειασθούν περίπου 2,5 μήνες για να εισπραχθεί η πρώτη δόση του 2011, και άλλους 2,5 μήνες η δεύτερη δόση, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να πραγματοποιούνται καταβολές ακόμη και κατά τους πρώτους μήνες του 2012.

Αντίστοιχα οι τέσσερις δόσεις του 2012 θα επεκταθούν και στους πρώτους μήνες του 2013.

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει τέλος ότι η επιβολή του τέλους ακινήτων καταργεί στην πράξη των πολιτική της ρύθμισης χρεών (διακανονισμούς, δόσεις κλπ.) που εφαρμόζει η επιχείρηση για τους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, αφού η τροπολογία επιβάλει την άμεση είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα.

Κόβουν το ρεύμα σε εξοχικά – «κλειστά» σπίτια για να γλιτώσουν το τέλος…

Κόβουν το ρεύμα σε εξοχικά, σε σπίτια στο χωριό και γενικώς σε «κλειστά» ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, αρκετοί πελάτες της ΔΕΗ ζητώντας από τα κατά τόπους καταστήματα της επιχείρησης να διακοπεί η παροχή τους, προκειμένου να αποφύγουν την επιβάρυνση του ειδικού τέλους.

Ταυτόχρονα πηγές της επιχείρησης αναφέρουν ότι από την ημέρα που εξαγγέλθηκε το μέτρο μέχρι και χθες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (700% και πλέον) οι κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ από καταναλωτές που ζητούν πληροφορίες για το πως θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το ειδικό δηλαδή καθεστώς που ισχύει από τις αρχές του έτους και προβλέπει χαμηλότερες χρεώσεις για τις ευπαθείς ομάδες.


Από 300 κλήσεις την ημέρα που δεχόταν για το ΚΟΤ η ΔΕΗ πριν ανακοινωθεί το τέλος ακινήτων, αυτές έχουν σταθεροποιηθεί πλέον στις 2.000- 2.500, ενώ τις πρώτες ημέρες αμέσως μετά την εξαγγελία, έφτασαν μέχρι και τις 3.500 !


Θυμίζουμε ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο είναι εκείνο το ειδικό καθεστώς που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2011, απευθύνεται σε μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολυτέκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες, και μεταφράζεται σε χαμηλότερες κατά 10%-20% χρεώσεις από εκείνες που πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι πελάτες της ΔΕΗ. Προϋπόθεση για ένταξη στο καθεστώς αυτό, είναι η τετραμηνιαία κατανάλωση σε ρεύμα ενός νοικοκυριού να μην ξεπερνάει τις 800 κιλοβατώρες. Στο ειδικό αυτό τιμολόγιο, μέχρι πριν ανακοινωθεί το τέλος στα ακίνητα είχαν ενταχθεί περίπου 330.000 πελάτες της ΔΕΗ, αλλά μέσα σε μια σχεδόν εβδομάδα, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 10.000...


Προσοχή


Κύκλοι πάντως της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν κάποιος υπαχθεί τελικά στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει το «χαράτσι» του ειδικού τέλους, τουλάχιστον αυτό που αφορά στην πρώτη δόση. Διότι, από την ώρα που κάποιος θα αιτηθεί να ενταχθεί στο ΚΟΤ μέχρι να εγκριθεί η αίτησή του, απαιτείται 1,5 περίπου μήνας, ενώ οι πρώτοι «φουσκωμένοι» με το ειδικό τέλος λογαριασμοί θα αρχίσουν να καταφτάνουν στις αρχές Οκτωβρίου. Απλώς, αν κάποιος υπαχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, τα επιπλέον χρήματα που κατέβαλε για το τέλος, θα του επιστραφούν με τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.


Την ίδια στιγμή, δικηγορικά γραφεία ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο έντυπα αιτήσεων, τα οποία θα συμπληρώνουν όσοι επιθυμούν να προσφύγουν εναντίον της ΔΕΗ στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας από αυτά να μην τους κόβεται το ρεύμα. Στα συγκεκριμένα έντυπα ο φορολογούμενος θα δηλώνει ότι ναι μεν θα πληρώσει την εισφορά αλλά ότι επιφυλάσσεται κατά παντός νόμιμου δικαιώματός του, εφόσον η απόφαση επιβολής του τέλους κριθεί αντισυνταγματική από τη δικαιοσύνη.


Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 20 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.