ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ειλημμένη απόφαση η μείωση του αφορολόγητου και το πλαφόν στις συντάξεις

01:05 - 21 Σεπ 2011 | Οικονομία
Από Δευτέρα στην Αθήνα η Τρόικα. Επανασχεδιάζονται οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου. Αγωνία για τα υπόλοιπα μέτρα.
Οι δια τηλεφώνου διαπραγματεύσεις μεταξύ Τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν, με τη χθεσινή “συνεδρία” να εξελίσσεται σε ομαλό κλίμα.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο όχι μόνο να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών, αλλά και να πείσει τους πιστωτές ότι πλέον η σελίδα έχει γυρίσει. Αν αυτό συμβεί, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στη Νέα Υόρκη, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις εκτός από τα μέτρα του 2011, επικεντρώθηκαν και για τα επόμενα τρία χρόνια. Με άλλα λόγια υπήρξε μία πρώτη κρούση για την αναθεώρηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου.

Τα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει μέχρι τώρα είναι η μείωση του αφορολογήτου στα 4 χιλ. ευρώ και το πλαφόν στις συντάξεις σχεδόν όλων των Ταμείων, μετά μάλιστα και την απόφαση του Υπουργείου να σταματήσει τις επιπλέον επιχορηγήσεις για τα ελλειμματικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες. Για το σκέλος των εσόδων τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο ή νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Το ερώτημα του πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα παραμένει ανοιχτό. Ο σχεδιασμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή προβλέπει την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής το πρωί της Τετάρτης και την ανακοίνωση των μέτρων αμέσως μετά.

Ποια είναι τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν:

• Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με διακοπή συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και καταργήσεις θέσεων.

• Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ

• Μειώσεις μισθών έως και 40% μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου.

• Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

• Μπαίνει «πλαφόν» στις συντάξεις (πρόταση για 1.500 ευρώ), καθώς και περαιτέρω μείωση συντάξεων ΟΓΑ και ΝΑΤ.

• Την νομοθέτηση της παρακράτησης ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

• Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

• Την αύξηση των προστίμων για τα αυθαίρετα

• Νέα αύξηση ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

• Επίσπευση αποκρατικοποιήσεων

Τελευταία τροποποίηση στις 11:40 - 21 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.