ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόβουν τις πιστώσεις στις ελληνικές εταιρείες οι ξένοι

01:11 - 21 Σεπ 2011 | Οικονομία
"Βλάπτουν σοβαρά την υγεία" τα φέσια του Δημοσίου.
Η οικονομική στενότητα και η προσπάθεια να αποτραπούν μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους για το έλλειμμα έχουν οδηγήσει ήδη εδώ και καιρό το Δημόσιο σε μία άτυπη "στάση πληρωμών" το οποίο αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές του.

Ενδεικτικό είναι ότι βάσει των στοιχείων που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές του μήνα το υπ.Οικ τo Δημόσιο βαρύνεται με φέσια 6,53 δισ. ευρώ προς τρίτους.

Θέμα χρόνου ήταν λοιπόν να σκάσει η πρώτη "βόμβα", με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche να κόβει τις πιστώσεις για την παράδοση φαρμάκων στην ελληνική αγορά, είδηση που έκανε πρόσφατα το γύρο του κόσμου μέσω της WSJ μεταδίδοντας την εικόνα «μπαταχτσή» για το ελληνικό κράτος.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους εδώ και 3 ή 4 χρόνια. Φτάνουμε σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να συνεργαστούμε κανονικά» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Roche Σέβεριν Σβαν.

«Κάποια νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει και πάλι τις πληρωμές μετά την αναστολή των παραδόσεων από τη Roche, καθώς καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύει η υπόληψή τους ενώπιον των ασθενών» συμπλήρωσε.

Ακόμα, από τον περασμένο Φεβρουάριο που η Roche έχει επιλέξει ως βασικό κανάλι διακίνησης των φαρμάκων της τα ιδιωτικά φαρμακεία που διακρίνονται από μεγαλύτερη συνέπεια, αρκετά εξ αυτών αρνούνται να εξυπηρετήσουν συνταγές με φάρμακα τους καθώς θεωρούν αβέβαιη την εξόφληση τους από τα ασφαλιστικά ταμεία...

Σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική της Roche, που ήδη εφαρμόζεται, η εταιρεία παραδίδει τα φάρμακα της αποκλειστικά και μόνο σε όσα δημόσια νοσοκομεία τηρούν, την παροχή πιστωτικού ορίου 60 ημερών συν μια πρόσθετη επιπλέον τρίμηνη έντοκη περίοδο πίστωσης, ενώ στα υπόλοιπα παραδίδει φάρμακα τοις μετρητοίς και σε ποσότητα ίσης αξίας με το ποσό που καταβάλλεται.

Η αφερεγγυότητα του Δημοσίου να εξοφλήσει τις οφειλές του έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό νοσοκομείων ακόμη και με αναντικατάστατα φάρμακα για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα πάντως με διευκρινιστική ανακοίνωση της Roche Hellas, εφαρμόζεται πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το οποίο όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ανεξαρτήτως οφειλών, λαμβάνουν αντικαρκινικά σκευάσματα καθώς και φάρμακα για το AIDS.

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει παρόμοια πρακτική και στα υπόλοιπα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπο της Κομισιόν, είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών η διαχείριση των κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα από τη διεθνή στήριξη, καθώς εδώ και ένα χρόνο η οικονομική βοήθεια που δίνεται στην Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας.

Τόνισε δε ότι ο επιμερισμός αυτής της ενίσχυσης ανάμεσα στα υπουργεία είναι ζήτημα εσωτερικής διαχείρισης στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επέμβει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μειωμένος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2012. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5,6 δισεκατομμυρίων το 2011.


Δημήτρης Κώτσος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:33 - 21 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.