ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mειώνει τις θέσεις του το Capital Fund στην Ελλάδα

01:13 - 22 Σεπ 2011 | Οικονομία
Μειώνονται θέσεις από OΠΑΠ, Folli – Follie κ.ά. Θα έρθουν άλλα funds λέει η αγορά, λόγω διατήρησης στα ώριμα Χρηματιστήρια.
Αν και οι ξένοι επενδυτές είναι αυτοί που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο Χ.Α., διατηρώντας το στις αναπτυγμένες αγορές, έστω και υπό παρακολούθηση από τον οίκο FTSE, αλλά η γενικότερη κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη και βεβαίως την Ελλάδα, αναγκάζει πολλά funds να μειώνουν ή ακόμα και να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους σε μετοχές που διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό, στην αγορά ακούγονται φήμες ότι το αμερικανικό Capital έχει πάρει απόφαση να μειώσει αισθητά τη θέση του στην Ελλάδα και σε ελληνικές μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ, τα Folli – Follie, η Jumbo, ο Ελλάκτωρας. Ανάλογες κινήσεις έχουν εμφανιστεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σε Eurobank και Alpha.

Επίσης, αμυντική είναι η στάση που τηρούν πλέον τα ευρωπαϊκά funds (Money Market Funds - MMF), μειώνοντας την έκθεσή τους σε Ιταλία και Ισπανία.

Τούτο αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του ο οίκος Fitch, επικαλούμενος τις διευρυμένες ανησυχίες για την πορεία της κρίσης χρέους και τον αντίκτυπο αυτής στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

"Καθώς η κρίση χρέους εντείνεται, με το φόβο μετάδοσης στις τράπεζες να είναι πλέον ορατός, τα MMFs συνεχίζουν να μειώνουν την έκθεσή τους σε ιταλικούς και ισπανικούς τίτλους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Στην Ελλάδα το κλίμα έχει γίνει ασφυκτικό μετά την πίεση της τρόικας προς την κυβέρνηση για δραστική μείωση του δημοσίου τομέα, αφού κρίνεται ότι έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό τα φοροεισπρακτικά μέτρα ενώ οι προσδοκίες για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μειωμένες, ειδικά για εισηγμένες εταιρείες, αναφέρει σε σχόλιο του ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Τμήματος Μελετών και Αναλύσεων της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας η βραχυπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί πιθανότατα από την πορεία των συνομιλιών με την τρόικα. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών έχουν προεξοφληθεί πολλά αρνητικά ενδεχόμενα και η παραμονή του Χ.Α στις ώριμες αγορές από το διεθνή οίκο FTSE για τουλάχιστον ένα εξάμηνο δίνει πολλές ελπίδες για διατήρηση της στήριξης των 840 μονάδων, έστω βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, ο κ. Χριστοδούλου εκτιμά ότι ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία μπορούν να οδηγήσουν και χαμηλότερα από τις 800 μονάδες. Παράλληλα, δυνατή αντίσταση για το Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 920 μονάδες και οι 390 για το FTSE 20, η διάσπαση των οποίων απαιτεί ένα σημαντικό νέο που δεν είναι ορατό στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Και εξαιρέσεις


Παράλληλα, ο αναλυτής της Merit, σχολιάζει την κινητικότητα και τι ενδιαφέρον που δείχνουν αρκετά ξένα funds για συγκεκριμένες μετοχές με πολλά ποιοτικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής του fund Silchester στη ΔΕΗ. Η παραμονή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές αναμένεται να προσελκύσει και άλλα funds σε μετοχές που αδικούνται χρηματιστηριακά λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 01:27 - 22 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.