ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bενιζέλος: Μένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

09:34 - 23 Σεπ 2011 | Οικονομία
«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου».

Aυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος δίνοντας ηχηρή απάντηση στους κερδοσκόπους ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και οι μάχες που δίνει κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα απαντάει και στα δημοσιεύματα που τον θέλουν κατά την ομιλία του στον ΚΤΕ Οικονομικών να τάχθηκε υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι επικίνδυνο να ζητήσει κάτι τέτοιο από μόνη της η Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «όλες οι άλλες συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση».

Και συνέχισε: «Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους από φέτος έως και το 2014. Προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».


Το καλό, το κακό και το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα, ύστερα από τη λήψη των νέων μέτρων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, φέρεται να ανέλυσε στην ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στην προσπάθειά του να εξηγήσει στους παρευρισμόμενους βουλευτές την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τα σενάρια αυτά είναι:

-Το καλό: Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, η οποία σηματοδοτεί την αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.

-Το κακό: Το δεύτερο σενάριο, που σημειωτέον είναι και το χειρόετρο, είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, έπειτα από ασυμφωνία με την τρόικα. Πρόκειται για τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορές στην Αργεντινή.

-Το καλύτερο: Το τρίτο σενάριο, και ενδεχομένως και το λιγότερο οδυνηρό, είναι αυτό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με «κούρεμα» κατά 50%, το οποίο και θα εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να έσπευσε να διευκρινίσει ότι για το τρίτο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».
Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 23 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.