ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kαι κούρεμα του χρέους κατά 50% και παραμονή στην ευρωζώνη

12:16 - 26 Σεπ 2011 | Οικονομία
Το σχέδιο θα είναι έτοιμο στις επόμενες πέντε - έξι εβδομάδες. Διαψεύδουν ο υπ.Οικ κ.Βενιζέλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Μόσιαλος τα σενάρια.

 

Το σχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση περιλαμβάνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSF μέχρι και το ποσό των 2 τρισ. ευρώ και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, προβλέπει το σχέδιο για την διάσωση της Ελλάδας και για το οποίο, κατά τις πληροφορίες είναι ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση.

Στην ύπαρξη ανάλογου σχεδίου αναφέρθηκε εμμέσως και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

H Wall Street Journal εκτιμά ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η υλοποίηση του σχεδίου θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Όμως το ερώτημα που τίθεται ήδη από τις πολιτικές ηγεσίες χωρών εκτός ευρωζώνης είναι αν οι αγορές θα δώσουν αυτό το χρόνο στους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι αναλαμβάνουν δράση πάντοτε την τελευταία στιγμή.

Οι εξελίξεις αυτές μόνο άσχετες δεν είναι με την παρατεταμένη «απουσία» της τρόικας από την Αθήνα. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου ενώ πρόσθεσε ότι και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου) «δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης».

 

Η επόμενη ημερομηνία σταθμός για τις αποφάσεις αναμένεται να είναι η σύνοδος των ηγετών του G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μυστικές διαβουλεύσεις των ηγετών και των αξιωματούχων της ευρωζώνης προκειμένου να παρουσιαστεί «ένα συλλογικό και φιλόδοξο σχέδιο δράσης» όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν κατά τη διάρκεια των επαφών των μελών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το περασμένο σαββατοκύριακο. Αλλωστε όπως διευκρίνισε ο Ολι Ρεν στη συνέντευξή του «οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο στις αρχές Οκτωβρίου».

Όπως είναι ήδη γνωστό το διήμερο αυτό οι ΗΠΑ άσκησαν έντονη πίεση στους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ προκειμένου «να χτιστεί ένα τείχος προστασίας για τον περιορισμό της κρίσης στην ευρωζώνη».

 

BBC - Reuters

 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εργάζονται επάνω σε νέους τρόπους ανάσχεσης της κρίσης που θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία.

 

Σύμφωνα με το Reuters, έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χώρων ότι πρέπει να πάρουν πιο επιθετική στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικεντρώνονται σε τρόπους για να ενισχύσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 440 δισ. ευρώ.

 

Το πρακτορείο αναφέρεται στις μεγάλες διαφορές που παραμένουν για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δεσμεύσει μεγαλύτερο μέρος από τους τεράστιους πόρους της για τη στήριξη των τραπεζών της Ευρώπης και την αρωγή κρατών της ζώνης του ευρώ.

 

Το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με εκθέσεις που υποβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον διαμορφώνεται ήδη το περίγραμμα ενός μεγάλου και φιλόδοξου σχεδίου διάσωσης της Ευρωζώνης που προβλέπει μεταξύ άλλων την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% και την αύξηση του μεγέθους του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ.

 

 

Όπως αναφέρει το BBC οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν να έχουν το πρόγραμμα σε ισχύ σε πέντε έως έξι εβδομάδες, κάτι που με βάση το υφιστάμενο περίγραμμα χαρακτηρίζεται δύσκολο.

 

«Το τίμημα της αποτυχίας θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κρίση που θα γύριζε την παγκόσμια οικονομία σε αναιμική ανάπτυξη σε ύφεση ή και χειρότερα», τονίζεται στο δημοσίευμα.

 

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο το νέο πακέτο αναμένεται να οδηγήσει σε τετραπλασιασμό της δύναμης πυρός του EFSF με την πρόβλεψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με τον τρόπο αυτό, το EFSF θα καταστήσει λιγότερο επικίνδυνο για την ΕΚΤ το δανεισμό υπερχρεωμένων κρατών.

 

Το δημοσίευμα θεωρεί επίσης ότι οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικού χρέους είναι πιθανό να πρέπει να αποδεχθούν μείωση κατά 50% σε ό, τι τους οφείλεται.

 

Δημοσίως, οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει «κανένα σχέδιο» για μια ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο οι εκθέσεις που επεξεργάζονται οι διεθνείς φορείς δείχνουν ότι εργάζονται επάνω σε ένα σχέδιο μερικής χρεοκοπίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

 

Το τρίτο στοιχείο του σχεδίου διάσωσης προβλέπει την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν πολύ λίγα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών.

Διαψεύδει ο Βενιζέλος τα σενάρια ελεγχόμενης πτώχευσης


Διαψεύδει  ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τα δημοσιεύματα ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για «συντεταγμένη χρεοκοπία», τονίζοντας ότι αυτά αποτελούν μόνο άσχετες και επιπόλαιες προσεγγίσεις που στόχο έχουν να βλάψουν τη χώρα μας.
«Φτάσαμε τώρα στο σημείο να υπάρχουν δημοσιεύματα για το τι ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση με τη συμμετοχή μόνο της κ.Λαγκάρντ, του κ.Τρισέ και τη δική μου. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενημέρωση προς κανέναν δημοσιογράφο ως προς το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ.Βενιζέλος.

Και προσθέτει πως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν έγινε και ούτε θα μπορούσε-όπως λέει-να γίνει καμία συζήτηση για το σενάριο της «συντεταγμένης χρεοκοπίας». «Μόνον μία άσχετη και επιπόλαιη προσέγγιση που δεν αντιλαμβάνεται την βλάβη που προκαλεί στη χώρα μπορεί να εμπνέει παρόμοια δημοσιεύματα και σχόλια».

»Στις αναλυτικές δηλώσεις που έχω κάνει και στις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου που έχουν εκδοθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στην Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία, αποτυπώνεται η κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά περιγράφεται και η προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα, εφόσον φυσικά είμαστε σοβαροί, ενωμένοι, υπεύθυνοι και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους».

»Την αξίωση της ειλικρίνειας, όμως, δεν είναι σωστό και δίκαιο να την έχει κάποιος μόνον από την κυβέρνηση, που δίνει μία σκληρή μάχη για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και άρα της ισχύος της χώρας που έχει δυστυχώς τρωθεί λόγω χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων και των αντίστοιχων πρακτικών και νοοτροπιών» καταλήγει ο κ.Βενιζέλος.

Μόσιαλος: "Δεν έχει συζητηθεί σχέδιο ελεγχόμενης πτώχευσης με "κούρεμα" 50%"

 

Η κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει κανένα σενάριο για περικοπή 50% του ελληνικού χρέους, δήλωσε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.


"Σε επίπεδο κυβέρνησης δεν έχει γίνει ποτέ τέτοια συζήτηση", δήλωσε ο Μόσιαλος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σχέδια ελεγχόμενης πτώχευσης που περιλαμβάνουν κούρεμα χρέους 50%.

Ο Μόσιαλος είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Δημοσιεύματα ανέφεραν και πάλι την Δευτέρα σενάρια για περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 50%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του 21% που προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 26 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.