ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλταφάζ: Μετά τις 3/10 οι αποφάσεις για την 6η δόση

08:29 - 27 Σεπ 2011 | Οικονομία
Το κλιμάκιο της τρόϊκας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.
Και αυτό γιατί, όπως είπε ο κ. Αλταφάζ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί μία τεχνική εργασία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δόσεις, με τη σύνταξη από την πλευρά της τρόϊκας της σχετικής «έκθεσης συμμόρφωσης».

Η έκθεση αυτή, τόνισε, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, ανέφερε πως το Eurogroup έχει επανειλημένα αποδείξει ότι χαρακτηρίζεται από ευελιξία και μπορεί να λάβει αποφάσεις «ανά πάσα στιγμή και σε διάφορες συνθέσεις».

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου σημείωσε, ακόμη, ότι έχει υπάρξει «σημαντική πρόοδος » στις συνομιλίες, ενώ, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, τόνισε ότι οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα εναπομείναντα θέματα είναι η δημοσιονομική απόκλιση για το 2011 και το 2012, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα, για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.

Ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε, ότι οι από κοινού συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν αλλάξει και ότι αυτό που απαιτείται είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα..

Στο μεταξύ, σε νέα κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων περί "συντεταγμένης χρεοκοπίας" της χώρας, προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι "αυτά τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως υλικό για να ανακυκλωθεί η συζήτηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τροφοδοτούν σχόλια πολιτικών, δημοσιογραφικών και ακαδημαϊκών κύκλων, που δεν εκφράζουν ούτε την ευρωζώνη, ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 27 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.