ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περισσότερες αποδείξεις θα χρειαστούν για την νέα φορολογική δήλωση

21:53 - 27 Σεπ 2011 | Οικονομία
Περισσότερες αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι με τη φορολογική τους δήλωση το 2012 για να δικαιούνται όλο το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2012 θα αυξηθεί το ποσοστό των δαπανών με αποδείξεις επί του δηλωθέντος εισοδήματος που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να δικαιούνται όλο το αφορολόγητο ποσό και το οποίο θα είναι 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ φέτος.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι όλο το αφορολόγητο ποσό έπρεπε να προσκομίσουν αποδείξεις ισόποσες με το 25% του εισοδήματος τους και με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να αυξηθεί το όριο του 25% σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το νέο όριο. Αυτές θα ληφθούν εντός του επόμενου μήνα παράλληλα με τη οριστικοποίηση των αλλαγών που θα γίνουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές.

Παράλληλα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται και αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργηθεί μία νέα βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται οι αγοραίες τιμές των ακινήτων και θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα αντικειμενικών τιμών που βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι νέες τιμές θα αποτελούν τη βάση υπολογισμού της φορολογίας των ακινήτων. Πρόκειται για αλλαγές που αναμένεται να συνδυαστούν με μεταβολές στους συντελεστές φορολογίας μεταβιβάσεων, γονικών παροχών κα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προαναγγείλει ότι στόχος είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.