ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται τραπεζική λαίλαπα λόγω κόκκινων δανείων

01:33 - 28 Σεπ 2011 | Οικονομία
Τα χειρότερα έπονται για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το μεγάλο «αγκάθι» που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται ότι θα εκτοξευθούν βραχυπρόθεσμα.

Αυτό αναφέρουν τραπεζίτες στο «R», με αφορμή την ανακοίνωση του ποσοστού 12%, στο οποίο ανήλθαν τα «κόκκινα» δάνεια τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έναντι του 11,5% το Μάρτιο και του 10% το Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς.Σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, το 2012 θα αποτελέσει τη χρονιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις αφορούσαν το 2011. Η σημερινή εκτίμηση σχετίζεται με το «μπαράζ» των νέων μέτρων και με τα πολλαπλά «χαράτσια» που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο επιβραδύνει την υπευθυνότητα των δανειοληπτών ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προς τους πιστωτές.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του εν λόγω κλάδου επισημαίνουν ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο θα αποτελέσουν τον «εφιάλτη» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού η καθυστέρηση αποπληρωμής της πλειοψηφίας των δανείων θα φτάσει στην «αποκορύφωσή» της. Και αυτό γιατί οι δανειολήπτες, οι οποίοι δίνουν προτεραιότητα στην «τακτοποίηση» των φόρων, με τα δάνεια να έπονται, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία σειρά φορολογικών υποχρεώσεων, τις οποίες θα κληθούν οπωσδήποτε να καλύψουν. Δηλαδή για τους επόμενους έξι μήνες - τουλάχιστον - τα μεσαία κιόλας νοικοκυριά θα επιχειρήσουν να εξοφλήσουν το ποσό του φόρου εισοδήματος, αλλά και το ποσό που έχει καθοριστεί για το τέλος αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον, όλα τα κοινωνικά στρώματα θα πρέπει να εξυπηρετήσουν και το τέλος ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Και όλα αυτά την ώρα, που η στάση των εργοδοτών προς τους εργαζομένους ολοένα και σκληραίνει, με τις περικοπές στις μηνιαίες απολαβές, τις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κατ'επέκταση με την ανεργία να αυξάνονται.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο 6μηνο η ΕΤΕ παρουσίασε καθυστερούμενα δάνεια 10,3% για την Ελλάδα, η Eurobank 12,5%, η Alpha Bank 10,6%, η Πειραιώς 8,9%, το ΤΤ 4,94% και η ΑΤΕ 14,5%. Οι τράπεζες με έδρα την Ελλάδα, Emporiki και Geniki, δεν έχουν ανακοινώσει το ύψος των καθυστερούμενων δανείων στο α' εξάμηνο.

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 12:46 - 28 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.