ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Οι τράπεζες απορρίπτουν την ιδέα μεγαλύτερου haircut στα ελληνικά ομόλογα

12:50 - 29 Σεπ 2011 | Οικονομία
Οι ιδιώτες πιστωτές αντιδρούν έντονα στα σενάρια, τα οποία φέρουν ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης να επιθυμούν μεγαλύτερο "κούρεμα" της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες ομολογιούχοι απορρίπτουν την ιδέα -που φέρεται να προωθούν οι "σκληροπυρηνικοί" σε χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία- μίας επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με την οποία προβλέπεται "κούρεμα" 21% της αξίας των ομολόγων τους.

Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας θα είναι "αντιπαραγωγική", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος συντόνισε τις θέσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. "Όλοι πρέπει να μείνουν επικεντρωμένοι (σ.σ.: στη συμφωνία που έγινε)", πρόσθεσε ο κ. Νταλάρα. "Αν αυξηθεί το κούρεμα, δεν θα υπάρχει μεγάλο όφελος. Θα είναι καθαρά ένα πολιτικό καπρίτσιο. Δεν θα επιτύχουμε τίποτε άλλο από τη μετάδοση (σ.σ.: της κρίσης)", δήλωσε ένας γερμανός τραπεζίτης, ενώ εκπρόσωποι της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank επανέλαβαν το σχόλιο ότι "δεν είναι εφικτό να ξανανοίξει η συμφωνία", το οποίο έκανε ο επικεφαλής της κ. Γιόζεφ Άκερμαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών υποστηρίζουν ότι η υφιστάμενη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα μειωμένης αξίας κατά 21% (PSI), αποτελεί ουσιώδες συστατικό στοιχείο του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα και δεν πρέπει να πειραχθεί.

Οι ίδιοι απορρίπτουν ως λάθος το επιχείρημα ότι ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" των ομολόγων τους δικαιολογείται, επειδή οι τιμές τους στην αγορά έχουν μειωθεί στο 40% της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ήταν σημαντικά υψηλότερες όταν έγινε η συμφωνία του Ιουλίου. Υποστηρίζουν, ειδικότερα, ότι οι τιμές των ελληνικών τίτλων κυμαίνονταν μεταξύ του 50% και του 55% της ονομαστικής τους αξίας πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και στη συνέχεια αυξήθηκαν για λίγο πάνω από το 60%, ενώ το τελευταίο δίμηνο υποχωρούσαν όλο και χαμηλότερα. Ένα πρόσωπο που συμμετείχε ενεργά στη συμφωνία κατηγορεί τους αξιωματούχους σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που ζητούν μεγαλύτερο "κούρεμα" των ομολόγων, ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητα που είναι "πολύ κοντά στη χειραγώγηση της αγοράς". Το ίδιο πρόσωπο σημειώνει ότι οι τιμές των ομολόγων κατέρρευσαν, επειδή οι πολιτικοί μιλούσαν όλο και περισσότερο για χρεοκοπία και μεγαλύτερες ζημιές.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη πολιτικής, επειδή δεν υπάρχει ρευστότητα στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς οι συναλλαγές γίνονται από λίγους επενδυτές (τους market makers). Επιπλέον, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σημειώνουν ότι σε περίπτωση που ξανανοίξει η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, θα υπάρξει νέο ντόμινο, ιδιαίτερα προς την Ιταλία. Επισημαίνουν ότι η αύξηση του haircut δεν θα αποφέρει μεγάλη ελάφρυνση στο χρέος της Ελλάδας, εφόσον γίνει σε εθελοντική βάση. Υπολογίζουν ότι μία αύξηση στο ποσοστό του "κουρέματος" από το 21% στο 40% θα είχε ως αποτέλεσμα μία πρόσθετη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 15 δις. ευρώ, εφόσον η συμφωνία είναι εθελοντική. Μία πολύ μεγαλύτερη μείωση του χρέους θα είναι δυνατή, μόνο εφόσον υποχρεωθούν όλοι οι ιδιώτες επενδυτές να υποστούν μία ζημία αντίστοιχης τάξης.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.