ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτο «ραντεβού» Σαρκοζί-Παπανδρέου

02:26 - 30 Σεπ 2011 | Οικονομία
Το απόγευμα η κρίσιμη συνάντηση. Τι θα συζητήσουν. Κοντά στην λύση η Ευρώπη.
Στην "πόλη του φωτός" μεταβαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός κ.Παπανδρέου προκειμένου να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογο του Νικολά Σαρκοζί.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, αναμένεται να συζητηθεί η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και το γαλλο-γερμανικό σχέδιο στήριξης των αδύναμων κρατών- μελών της Ευρωζώνης.

Μετά τη συνάντηση του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όπου ο πρωθυπουργός έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στήριξης, υπό την προυπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στην τρόικα, σήμερα ο Παπανδρέου συναντά το Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας.

Ο Νικολά Σαρκοζί δε θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, για πολλούς λόγους. Οι γαλλικές τράπεζες είναι άλλωστε οι πλέον εκτεθειμένες στο ευρωπαϊκό χρέος και πιθανοί κλυδωνισμοί εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών του 2012 πιθανόν να θέτουν ταφόπλακα στην επανεκλογή του Γάλλου προέδρου.

Αναφορικά με τις γαλλικές τράπεζες, ενδεικτικό του φόβου τους έναντι μίας ενδεχόμενης χρεοκοπίας είναι η συμμετοχή τους σε ποσοστό 100% στο PSI, καθώς μπορεί να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αντέξουν ένα μεγαλύτερο ελληνικό "κούρεμα" που έχει τεθεί στο τραπέζι, όχι όμως και για πιθανή μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία.

Παράλληλα, το Παρίσι αναμένεται να επισκεφθεί μία μέρα μετά και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ.

Έτσι θα κλείσει μία εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων και διεργασίων σε παγκόσμιο έδαφος, που ξεκίνησε με την επιστολή επτά ηγετών των G20 προς τον προεδρεύοντα Σαρκοζί να αναλάβει άμεσα μέτρα για την ανάσχεση την κρίσης χρέους που απειλεί τον τραπεζικό κλάδο αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.

Άλλωστε, σε προχωρημένο στάδιο θέλουν πληροφορίες να βρίσκεται το σχέδιο που περιλαμβάνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSF μέχρι και το ποσό των 2 τρισ. ευρώ και περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει, μετά τη δημοσίευση του από τη γαλλική Tribune, το σχέδιο Eureca, το οποίο εκπόνησε γερμανικό think tank και φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας ή της ζώνης του ευρώ, με άμεση συνέπεια την υποχώρηση των spreads και των CDS..

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 30 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.