ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισόδοξος για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα o Χρυσοχοΐδης

18:03 - 04 Οκτ 2011 | Οικονομία
Θετική στάση απέναντι σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας διατηρούν οι εκπρόσωποι πολυεθνικών ομίλων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων "Boston Consulting Group", η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μπορεί να καταστεί ελκυστική.

Σε εκδήλωση για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων του Ελληνο-ολλανδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου, ο Σπύρος Δεσύλλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελαΐς-Unilever, επεσήμανε ότι η κρίση έχει ημερομηνία λήξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι -αν και θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα- τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει βήματα ανάπτυξης που δεν είχαν γίνει για ολόκληρες 10ετίες.

Παράληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της BCG Β. Αντωνιάδης παρουσίασε παραδείγματα κρατών που αντιμετώπισαν διοικητικά εμπόδια και εντούτοις ξεπέρασαν τις δυσκολίες και προσέλκυσαν επενδύσεις. 

Η μελέτη της "Boston Consulting Group" προτείνει 20 αλλαγές για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με κυριότερες την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ευελιξία στην αγοράς εργασίας, τη γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης, τη βελτιστοποίηση στην είσπραξη των φόρων, την εξάλειψη της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα τη ναυτιλιακή εκπαίδευση και τη συνεργασία και προσέλκυση ξένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εκδήλωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει τεθεί τέλος στα διοικητικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση μιας σειράς δράσεων που θα συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:

- Διεύρυνση της επιλεξιμότητας και άρση των γραφειοκρατικών περιορισμών για το σύνολο των επενδυτικών δανείων (προγράμματα ΕΤΕΑΝ, JEREMIE), που χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων που επιτρέπουν τη διατήρηση και την επέκταση της δανειοδότησης της ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να εξασφαλίζεται στοχευμένα και επαρκώς η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων (Guarantee Fund), που θα μοχλεύσει πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομών (όπως τα μεγάλα έργα παραχώρησης) και μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα.

- Υλοποίηση προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη διαδικασιών αναδιάρθρωσης και οικονομικής επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.