ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας - Οι τρεις στόχοι - Ρέσλερ: "Η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης"

10:52 - 07 Οκτ 2011 | Οικονομία
Συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.
«Η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αργότερα, μιλώντας στην έναρξη του ελληνογερμανικου επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθηνα, ο κ. Ρέσλερ παρατήρησε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς, όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλα σε όλο τον κόσμο». «Όμως», πρόσθεσε, «σε δύσκολους καιρούς δεν πρέπει κανείς να σκύβει το κεφάλι, αλλά να σηκώνει τα μανίκια, να πηγαίνει στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα, να φεύγει μια ώρα αργότερα και να βρει τους κατάλληλους εταίρους».

Επιπλέον, ο κ. Ρέσλερ υποστήριξε ότι η κρίση οφείλεται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας και έθεσε τρεις στόχους για την επίτευξη των οποίων θα υπογραφτεί αργότερα σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργών:

- Την πάταξη της γραφειοκρατίας για την οποία η γερμανική πλευρά θα παρέχει τεχνική βοήθεια, προκειμενου -όπως ανέφερε- οι αποφάσεις να λαμβάνονται γρηγορότερα.

-Τη νομική ασφάλεια των επενδύσεων. Για το θέμα αυτο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση και κατά την πρωινή συνάντηση εργασίας των δύο υπουργών με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και με ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις όπως η Siemens και τα ναυπηγεία.

-Τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για την οποία ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την ψήφιση έως το τέλος του χρόνου νομοσχεδίου για διευκόλυνση των επενδύσεων. Τόνισε ακόμη ότι ο κύκλος εργασιών των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τη Γερμανία στρατηγικό εταίρο στο σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας στις εξαγωγές και τον τουρισμό και κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να στηρίξουν δυναμικά την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με επενδύσεις που θα είναι αμοιβαία επωφελείς.

Νωρίτερα, μετά την πρωινή συνάντηση με τον κ. Ρέσλερ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στο πώς πρέπει να αντιλαμβάνεται ένας πολιτικός την κρίση, καθώς αντελήφθη ότι χρειάζεται συνεργασία, σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία.

Επανέλαβε δε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αλλαγές στην Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε θυσίες.

Ο κ. Ρέσλερ αναμένεται να παραχωρήσει στις 14.00 κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:53 - 07 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.