ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 23/10 η Σύνοδος Κορυφής

16:12 - 10 Οκτ 2011 | Οικονομία
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ρομπάι.
Για τις 23 Οκτωβρίου μετατίθεται τελικά η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., αντί της 18ης Οκτωβρίου που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Πριν τη σύνοδο κορυφής θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin,  είπε ο Van Rompuy, χωρίς, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. 

Πρόσθεσε ότι η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της συνόδου θα επιτρέψει την  οριστικοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη  καθώς χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ελλάδας, η  κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και η βελτίωση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης  της ΕΕ, EFSF. 

Στο μεταξύ, η σύνοδος κορυφής των χωρών του G20 στις  Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση χρέους της  ευρωζώνης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την διάδοσή της σε άλλες χώρες, ανέφεραν  την Δευτέρα σε επιστολή τους κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου Jose-Manuel Barroso και Herman van Rompuy ανέφεραν την σύνοδο του G20 θα  πρέπει να απασχολήσουν και οι κινδύνοι που θα μπορούσαν να επιφέρουν για την παγκόσμια  ανάπτυξη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αναδυόμενες οικονομίες.  

"Η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στις Κάννες",  αναφέρεται στην επιστολή των Barroso και Rompuy.  
"Η εκτίμηση των εταίρων μας στο G20 είναι ότι εάν η Ευρώπη δεν επιλύσει την  κρίση χρέους θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.  Πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι  είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες", είπαν οι δυο ηγέτες.  


Ο Barroso και ο Rompuy πρόσθεσαν ότι μερικές από τις οικονομικές  ανισορροπίες που προϋπήρχαν της κρίσης χρέους συνεχίζουν να υφίστανται,  αναφερόμενοι στο υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και στην έλλειψη αποταμιεύσεων στις  ΗΠΑ. 


"Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη συζήτηση για τους  διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία,  συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες  οικονομίες. Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν", αναφέρεται στην επιστολή.
   Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:34 - 10 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.