ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρά τα κέρδη δύο ημερών, αβεβαιότητα στο Χ.Α.

01:47 - 14 Οκτ 2011 | Οικονομία
Ανησυχούν οι επενδυτές για νέες πιέσεις στις τράπεζες. Κάτω από τις 700 μν., αν...
Το φόβο ενός bear trap, δηλαδή νέων εγκλωβισμών στα χαμηλά αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να είναι ελπιδοφόρες, όπως ένα «κούρεμα» μέχρι 35% ή η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη για την οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Επιπρόσθετα, στα θετικά νέα της χθεσινής ημέρας είναι οι πληροφορίες ότι θα επισπευσθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και όχι στα μέσα Νοεμβρίου, όπου και λήγουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Κάτι, που ανησυχεί βάζει ένα τέλος στην υφέρπουσα φημολογία περί χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό δε σημαίνει όμως, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς ότι η Ελλάδα έχει βρει και τη λύση στα προβλήματά της. Η δυσαρέσκεια στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη. Σε τέτοιο βαθμό, που βουλευτές απειλούν να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο ή άρθρα του, όπως το άρθρο 37 που προβλέπει πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Οι επενδυτές εξακολουθούν να κρατούν πισινή κι αυτό προκύπτει από τη συμπεριφορά των μετοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ΕΤΕ στο 1,88 ευρώ την Πέμπτη έβγαιναν πωλητές με δεκάδες χιλιάδες τεμάχια και αγοραστές μόλις 250 τεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία σταθεροποίησης των τιμών και των αποτιμήσεων στο ταμπλό θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. Από την άλλη, στα άσχημα νέα της ημέρας αποτελεί η πληροφορία για κατάρρευση της Alapis, η οποία έχει μεγάλο πακέτο δανειακών υποχρεώσεων ύψους 810 εκατ. ευρώ. Προσεκτικότερη ματιά στον ισολογισμό του 6μήνου όμως, δείχνει ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει ζητήσει ήδη να έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες για τα 735 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προέβη σε μείωση προσωπικού, αλλά και σε μείωση 30% των αμοιβών στελεχών.

«Η σωτηρία μέσω κρατικοποίησης της Proton Bank», γράφει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή κ. Ν. Χριστοδούλου, " δημιουργεί ανησυχίες και για τις άλλες τράπεζες αν και είναι πρώιμο να συμπεράνουμε ποιες τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το ΤΧΣ και με ποιο τρόπο αυτή τη στιγμή που όλα είναι ανοιχτά σχετικά με την επιπρόσθετη αναδιάρθρωση χρέους. Ο φόβος των επενδυτών για κεφαλαιακές ενισχύσεις με συμμετοχή του δημοσίου είναι ορατός στην πτωτική κίνηση των τραπεζών κατά το προηγούμενο διήμερο, ενώ οι πιθανές ΑΜΚ βρίσκουν εμπόδια στη δυσκολία εύρεσης ανάδοχων σε αυτές τις συνθήκες αγοράς. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 22% της αξίας του τη Δευτέρα και την Τρίτη φτάνοντας σε συνολικές απώλειες 34,3% μέσα στον Οκτώβριο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των 11 τραπεζών που διαπραγματεύονται πλέον είναι μόνο 4,38 δις ευρώ με βάση το κλείσιμο της Τρίτης. Η τραπεζική ανοδική αντίδραση της Τετάρτης αναμένουμε να έχει συνέχεια μόνο αν ξεκαθαρίσει σύντομα το θέμα της επιπρόσθετης αναδιάρθρωσης».

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως, «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των τραπεζικών και των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εντάθηκε το τελευταίο διήμερο. Η διαφορετική συμπεριφορά κυρίως των μετοχών της πραγματικής οικονομίας μπορεί να διατηρηθεί όσο γίνονται πιο πιθανά τα σενάρια αναδιάρθρωσης. Νέος κύκλος πιέσεων στις τράπεζες θα οδηγούσε αναπόφευκτα το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 700 μονάδες αλλά η εύρεση στηρίξεων σε μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, η Coca Cola 3E, o Τιτάν, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ κ.α. θα μπορούσε να οδηγήσει σύντομα σε εύρεση σημαντικής στήριξης κυρίως για το Γενικό Δείκτη και όχι τόσο για τον τραπεζοκεντρικό FTSE 20».

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.