ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρωστάει παντού το... Δημόσιο

01:53 - 14 Οκτ 2011 | Οικονομία
Από Ταμεία και νοσοκομεία οι μισές οφειλές του Δημοσίου.
Συνεχίζεται η εσωτερική «στάση πληρωμών» του ελληνικού δημοσίου, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων, Ταμείων και λοιπών ΝΠΔΔ να διαμορφώνονται στα 6,52 δισ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα 939 εκατ. ευρώ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 963εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ρυθμίστηκαν τα 113 εκατ. ευρώ. Οφειλές εξάλλου, ύψους 234 εκατ. ευρώ, αναλογούν σε «λοιπά νομικά πρόσωπα», ενώ τα Ταμεία οφείλουν ένα τρίτο σχεδόν του συνολικού χρέους (2,6δισ. ευρώ).

Μπαταχτσής αποδεικνύεται το Δημόσιο και προς την ΔΕΗ, αφού της οφείλει τεράστια ποσά, την ώρα που απειλεί τους πολίτες, ότι θα τους κόψει το ρεύμα, αν δεν πληρώσουν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το μόνιμο πλέον «χαράτσι» στα ακίνητα!

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, οφείλονται από συγκεντρωτικούς λογαριασμούς του Δημοσίου (υπουργεία κ.α.) 28,42 εκατομμύρια ευρώ, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων/ ΔΕΚΣΟ (φωτεινοί σηματοδότες Αττικής) χρωστά 48,98 εκατομμύρια ευρώ, οι Σεισμόπληκτοι Αττικής, για τους οποίους η εξόφληση των λογαριασμών είναι υποχρέωση της Πολιτείας, οφείλουν 4,7 εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΥΑ Κοζάνης χρωστά 3,34 εκατομμύρια ευρώ, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Ζακύνθου 2,25 εκατομμύρια και η ΔΕΥΑ Πτομελαΐδας 4,73 εκατομμύρια. Επίσης, οι Περιφέρειες Δημοσίου, για τον ηλεκτροφωτισμό των εθνικών οδών χρωστούν 13,47 εκατομμύρια ευρώ!

Την ίδια ώρα στις επιστολές τους οι ελεγκτές της Ε. Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ άφηναν να εννοηθεί ότι οι οφειλές αυτές αποτελούν γκρίζα ζώνη στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που κάνει η ελληνική οικονομία. Τούτο διότι, αν οι πληρωμές αυτές γίνουν έως το τέλος του χρόνου (όπως έχει δεσμευτεί, άλλωστε, η κυβέρνηση στην τρόικα), τότε το έλλειμμα θα αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 10,5% του ΑΕΠ, όσο ήταν και στο τέλος του 2010.

Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, τα χρέη αυτά μειώθηκαν μεν στο τέλος του προηγούμενου έτους (από τα 8,3 δια ευρώ τον Νοέμβριο, στα 4,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010), για να αυξηθούν και πάλι στα 7,2 δια ευρώ τον περασμένο Ιούλιο. Μάλιστα, η τρόικα υπολογίζει πλέον, στην παρούσα χρονική φάση, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 9,3 δισ. ευρώ, γεγονός που, όπως τονίζεται, αλλοιώνει εντελώς την όλη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος αφού οφείλεται στη μεταχρονολόγηση κάλυψης υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τη στιγμή που η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τις εμπορικές τράπεζες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.