ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεστάρει τις αντοχές της αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση

01:11 - 17 Οκτ 2011 | Οικονομία
Οι τρεις επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που θα κρίνουν τις αντιδράσεις.
“Την εβδομάδα αυτή κρίνονται πολλά, ίσως και όλα”. Με αυτήν τη φράση, η οποία ειπώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, ξεκινά σήμερα ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα των τελευταίων μηνών, στην οποία και αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις και ψηφοφορίες.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η έκθεση της τρόικα και η Σύνοδος Κορυφής που θα προκαλέσει τη διεύρυνση του PSI και την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ. Μάλιστα, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σηματοδοτεί όχι μόνο την εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά και την πλήρη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι και τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου.

Σ' αυτό το κλίμα, την Τετάρτη και την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, ενώ δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις προσεχείς ημέρες.

Ταυτόχρονα, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης στην επικείμενη ψηφοφορία. Ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος έχει προαναγγείλει ότι την Δευτέρα θα παραιτηθεί, ενώ η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αλλάξει, δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση του παγώματος των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Οι δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και φοροαπαλλαγών, σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία βρίσκονται στη λίστα με τα επίμαχα ζητήματα. Μάλιστα, στις ρυθμίσεις, που αφορούν την εφεδρεία, αναφέρεται ρητώς ότι: "Η ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε νόμιμη συνέπεια". Η αναφορά στον νόμο γίνεται και για "δημοσιονομικούς" λόγους, αφού η προαναγγελία των απολύσεων περιορίζει μέχρι και 50% τις αποζημιώσεις όσων βρεθούν εκτός εργασίας.

Παράλληλα αναστέλλεται με τροπολογία που κατατέθηκε η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο (2012 - 2015), επεκτείνοντας τη διάρκεια των σχετικών προβλέψεων του άρθρου 37, το οποίο ανεφερε ως καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2013.

Τέλος, ένα ακόμη επίμαχο σημείο είναι ότι το έκτακτο χαράτσι "αλληλεγγύης" για τα εισοδήματα του 2011, θα καταβληθεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί την άνοιξη του 2012. Παράλληλα, το έκτακτο χαράτσι "αλληλεγγύης" για τα εισοδήματα του 2012, δεν θα καταβάλλεται μετά από αποστολή σχετικού εκκαθαριστικού, αλλά θα παρακρατείται από τους μισθούς (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και τις συντάξεις σε μηνιαία βάση (12 ή 14 δόσεις).

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 17 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.