ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι το G 20 η οριστική λύση για Ελλάδα

01:15 - 17 Οκτ 2011 | Οικονομία
Αυτό περιμένουν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Τα τεχνικά σενάρια για Χ.Α.
Μέχρι το G 20, στις αρχές Νοεμβρίου, θα έχει βρεθεί οριστική λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Είτε οδυνηρή, είτε αναπάντεχα θετική. Η άποψη αυτή ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία, η εταιρεία του οποίου είναι εισηγμένη στο Χ.Α., θέλοντας να καταδείξει ότι η κατάσταση αυτή της αβεβαιότητας δεν μπορεί να σέρνεται, κάτι που βλάπτει και την οικονομία και ταυτόχρονα αποτρέπει τους επενδυτές το να δουν επιτέλους την Ελλάδα ως προορισμό για τα κεφάλαιά τους. Η αίσθηση του ίδιου είναι ότι αυτά είναι και τα οριστικά χαράτσια προς την κοινωνία, που σημαίνει ότι από τον καινούργιο χρόνο οι καταναλωτές θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και θα σχηματιστεί η οριστική εικόνα στην προσφορά και τη ζήτηση.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πληθαίνουν πια οι φωνές που ισχυρίζονται ότι είναι ανώφελο ένα γενναίο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ενώ ξανάρχισε η συζήτηση για το ευρω/ομόλογο το οποίο μετά βδελυγμίας απέρριψε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ. Η παρέμβαση Σάλλα, στο μεταξύ, καθησύχασε την επενδυτική κοινότητα ως προς το γιατί το haircut στα ομόλογα από 50% και πάνω σημαίνει καταστροφή για την οικονομία και τις τράπεζες. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, ακόμα και μέσα στην καρδιά της Γερμανίας, όπως είναι οι βιομήχανοι αντιτίθενται σε ένα μεγάλο κούρεμα. Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με την αγορά, όπως άλλωστε, πρώτο έχει γράψει το «R» είναι το «κούρεμα» να φτάσει μέχρι το 35%.

Είναι αρκετά πιθανό να σημειώθηκε στη Σοφοκλέους το χαμηλότερο σημείο για τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμά η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο τώρα είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων και η διαμόρφωση ανοδικού βηματισμού.

Την εβδομάδα που πέρασε, αρχικά ο ΓΔ κινήθηκε έντονα πτωτικά, σημειώνοντας νέα χαμηλότερη τιμή έτους την Δευτέρα στις 701μ (προηγούμενο χαμηλό στις 723μ). Στη συνέχεια σημειώθηκε ανοδική αντίδραση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να αποτελέσει την αφετηρία μιας βραχυχρόνιας ανοδικής αντίδρασης.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός της «ακύρωσης» του πτωτικού καναλιού (με την υπέρβαση των 747μ), που οριοθετούσε την καθοδική τάση των τελευταίων 25 συνεδριάσεων, σε συνδυασμό με τα θετικά σήματα των τεχνικών δεικτών. Το σύνολο των ενδείξεων δείχνει σαφή μείωση των πιθανοτήτων καταγραφής νέου χαμηλού στο άμεσο μέλλον.

Το θετικό σενάριο : για να διαμορφώσει ο ΓΔ ανοδικό βηματισμό, πρέπει τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να μην υποχωρήσει χαμηλότερα της στήριξης των 744μ και στη συνέχεια να ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 779μ με αυξημένες συναλλαγές, με αρχικό στόχο τις 810μ, όπου και θα κριθεί εκ νέου η δυναμική της αγοράς. Σε αυτή την περιοχή τιμών προσδιορίζεται ποσοστό διόρθωσης 33% της υποχώρησης από τις 1.032μ (deal ETE-Alpha) στις 701μ (κορύφωση σεναρίων haircut 50-60%). Το ποσοστό αυτό θεωρείται - στατιστικά - το ελάχιστο δυνατό σε μια ανοδική αντίδραση μετά από βίαιη υποχώρηση των τιμών.

Σε μια παραλλαγή του προαναφερόμενου θετικού σεναρίου, ο ΓΔ δοκιμάζει πρώτα με επιτυχία την στήριξη των 723-720μ, επιμηκύνοντας τον χρόνο δημιουργίας βάσης τιμών, και στη συνέχεια κινείται ανοδικά.

Αν στο θετικό σενάριο η ανοδική κίνηση συνδυασθεί με αύξηση των συναλλαγών, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επέκτασης της κίνησης το προσεχές 20ήμερο προς τις 865μ (διόρθωση κατά 50%), ανεξαρτήτως βραχύβιων παλινδρομήσεων.

Το αρνητικό σενάριο: αν δεν μπορέσει να ξεπεράσει σύντομα τις 779μ και στη συνέχεια υποχωρήσει χαμηλότερα των στηρίξεων στις 723μ και 700μ, ενεργοποιείται το καθοδικό σενάριο. Αν η προσφορά τίτλων είναι περιορισμένη, πιθανότατα θα υπάρξει νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από την περιοχή των 670-675μ. Σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα αποφευχθεί προσέγγιση των επόμενων στηρίξεων στις 650μ και 635μ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.