ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα 26,39 δισ. ευρώ έως το 2015

19:48 - 25 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα έως και το 2015 ενέκρινε την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ, το οποίο προβλέπει αγορές 11,39 δις ευρώ για την περίοδο 2006-2010 και 15 δις ευρώ για την περίοδο 2011-2015.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, τα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2010 αφορούν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι ουσιαστικά υπάρχει οικονομική ασφυξία λόγω των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στο παρελθόν.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ύψους 2,9 δις ευρώ, εκ των οποίων το 26% αφορά στην αναβάθμιση ή τη συμπλήρωση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι τα προγράμματα μπορεί να αλλάξουν ιεράρχηση με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες, αλλά σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα όσα είχε παρουσιάσει ο ίδιος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν από τα αρμόδια επιτελεία.

ΠΑΣΟΚ: Δεσμεύουν τη χώρα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και ’μυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρ. Παπουτσής, υποστήριξε ότι «με την υιοθέτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποκαλύπτεται η έλλειψη στόχων και στρατηγικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στην πραγματικότητα βαφτίζει εξορθολογισμό τις διευθετήσεις στα προγράμματα των επιμέρους κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με μια λογική διαμοιρασμού των αμυντικών κονδυλίων μεταξύ των Επιτελείων.

«Αυξάνουν το κόστος, δεσμεύουν τη χώρα και υπονομεύουν τη μελλοντική χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, αντί -όπως εμείς έχουμε ζητήσει- να προχωρούν στη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, στην εξοικονόμηση πόρων για τη χρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, απαιτεί ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς για τις μελλοντικές προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, διαφάνεια και δημοκρατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο με τη δημιουργία μιας ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.