ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπρός "κούρεμα" και πίσω "εύρηκα"

10:53 - 19 Οκτ 2011 | Οικονομία
Επαφές της Roland Berger με πολιτικά κόμματα. Κερδίζουν έδαφος σενάρια εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Επανέρχεται στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο σχέδιο "Εύρηκα", το οποίο παρά τη στήριξη των τραπεζιτών, των χρηματιστών και του επιχειρηματικού κόσμου συναντά αντιδράσεις στο πολιτικό επίπεδο λόγω των ζητημάτων εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας που εγείρει.

Τις αντιστάσεις αυτές θα προσπαθήσει να κάμψει σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάρκους Κραλ, στέλεχος του γερμανικού think tank Roland Berger που εκπόνησε το σχέδιο, σε συναντήσεις που θα έχει με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ.Κραλ εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η Ελλάδα να επιλέξει την εφαρμογή του «Εύρηκα», βασιζόμενος μάλιστα στις δυσμενείς επιπτώσεις που πολλοί προβλέπουν ότι θα έχει ένα "βαθύ" κούρεμα στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και η ενδεχόμενη ενεργοποίηση των CDS.

Η Roland Berger αναφέρει ότι, εκτός της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν χρειάζεται να ληφθούν άλλα δυσάρεστα φορολογικά μέτρα.

Επειδή μάλιστα το σχέδιο είναι αναπτυξιακό από τη σύλληψη του, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να γίνει Βουλγαρία για να προσελκύσει επενδύσεις.

Το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία προς αποκρατικοποίηση θα περιέλθουν σε ευρωπαϊκά χέρια για να διαχειριστούν τη διαδικασία, αφαιρεί από τα χέρια των κυβερνώντων την «πηγή της διαφθοράς».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως κερδίζουν έδαφος τα σχέδια που περιλαμβάνουν την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αν θυμηθούμε και τις χθεσινές φήμες που μετέδωσε το Reuters για την παραχώρηση εκτελεστικής εξουσίας στην task force της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 19 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.