ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση Τρόικας και πολυνομοσχέδιο θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις

01:26 - 20 Οκτ 2011 | Οικονομία
Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχεδίο. Στην τελική ευθεία για να γίνει νόμος του Κράτους.
Το μήνυμα είναι σαφές. Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί άμεσα. Διαφορετικά η έκτη δόση θα περιμένει στο “λογαριασμό όψεως” της Ελλάδας χωρίς δικαίωμα ανάληψης, γεγονός που θα πιστοποιηθεί από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα.

«Αν το νομοσχέδιο αυτό δεν ψηφιστεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί» αυτή είναι η δραματική φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα κυρίως προς εκείνους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είτε δηλώνουν είτε σκέφτονται σιωπηλά να το καταψηφίσουν .

Η δυσφορία και η ανησυχία πολλών στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ήδη έχει εκδηλωθεί σε κλειστές συσκέψεις και ο προβληματισμός για την πολιτική διαχείριση είναι διάχυτος. Όμως, ο κ. Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να καμφθεί η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε μία σειρά από νομοτεχνικές αλλαγές:

Μία από αυτές προβλέπει πως το ποσοστό της μέγιστης ετήσιας μείωσης των αποδοχών το 2012 από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου περιορίζεται από το 30% στο 25%.

Δεύτερον, θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία ιδρύεται ειδικός λογαριασμός -γραμμή στον Κρατικό Προϋπολογισμό- κοινωνικής εξισορρόπησης, προκειμένου να εντάσσονται εκεί «τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής», πέραν των προβλέψεων του Προϋπολογισμού που είναι για φέτος 2.050.000.000 ευρώ από έσοδα προηγουμένων οικονομικών ετών.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στους πόρους του λεγόμενου «πράσινου ταμείου», οι οποίοι όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι, θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται ο δανεισμός για αναπτυξιακούς λόγους και με αυστηρές εγγυήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η τέταρτη αλλαγή επέρχεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 37 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών αλλά έπονται οπωσδήποτε της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που ρυθμίζει τις βασικές κατακτήσεις και τον κατώτερο μισθό, ισχύουν όσο διαρκεί η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Αναστέλλεται δε η δυνατότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με διοικητική πράξη, να επεκτείνει την ισχύ μιας συλλογικής σύμβασης κλαδικής και σ΄ αυτούς που δεν την έχουν υπογράψει, δηλαδή πέρα από τα όρια της συλλογικής αυτονομίας.

Στις αλλαγές προβλέπεται μεταξύ άλλων:

- Εξαιρείται από την εφεδρεία ο επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας

- Πλήρης αποσαφήνιση ότι ο νεοεισερχόμενος δεν μπορεί να υπερφαλαγγίσει υπηρετούντα υπάλληλο κατά τις διαδικασίες της αξιολόγησης (ενιαίο βαθμολόγιο-μισθολόγιο)

- Επιπλέον πριμοδότηση -στο πλαίσιο του εφικτού- των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων.

-Στο μέλλον, με Προεδρικό Διάταγμα θα ρυθμιστούν οι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, οι οποίοι, λόγω προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από τους υπηρετούντες

- Ρύθμιση θεμάτων νυχτερινής εργασίας και Σαββατοκύριακα.

- Οι δημοσιογράφοι κρατικών μέσων εντάσσονται στο νέο μισθολογικό καθεστώς, δεν αλλάζει όμως το ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 20 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.