ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο "μικροσκόπιο" η συγχώνευση EFSF με ESM...

10:29 - 21 Οκτ 2011 | Οικονομία
Μετά τη ρήξη του γαλλογερμανικού άξονα για τη μόλχευση του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπισιωτικής Σταθερότητας. Η σύμπραξη θα οδηγήσει στην διάθεση συνολικά 940 δισ.
Ύστερα από το γαλλογερμανικό "ναυάγιο" ως προς τη μόχλευση του EFSF, η ΕΕ εξετάζει τώρα τη συγχώνευση του τελευταίου με τον ESM, προκειμένου να δώσει λύση τόσο στη διαφωνία Γαλλίας και Βερολίνου όσο και στην ευρωπαική κρίση χρέους.

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα τιου πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εν λόγω συζητήσεις, αναφέρει ότι η σύμπραξη των δύο ταμείων θα οδηγήσει στην διάθεση συνολικά 940 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι Μέρκελ και Σαρκοζί τα "τσουγκρίζουν" ως προς την πρόταση της Γαλλίας να μετατραπεί το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζα, ενώ το Βερολίνο και η ΕΚΤ αντιδρούν.

«Αντί να αντικατασταθεί το EFSF στα μέσα του 2013, διευρύνεται η άποψη να συγχωνευθούν τα δύο ταμεία στα μέσα του 2012» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «η επιλογή αυτή ίσως είναι και ο μόνος τρόπος να δοθεί διέξοδος από την κόντρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης».

Όπως αναφέρεται, το EFSF έχει ήδη διαθέσει ή δεσμεύσει περίπου 160 δισ. ευρώ από τα 440 δισ. ευρώ των πόρων του. Αντι να αντικατασταθεί το ταμείο θα "συγχωνευθεί" με το μόνιμο μηχανισμό (ESM) ο οποίος έχει περί τα 500 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, στα πέντε ανέρχονται τα σενάρια από το εθελοντικό PSI που αποφασίστηκε τον Ιούλιο.

«Μία από τις προτάσεις είναι να παρέχει το EFSF γραμμή πίστωσης που να αντιστοιχεί έως και στο 10% της εγχώριας οικονομίας. Με αυτή την μέτρηση, η γραμμή πίστωσης για Ισπανία και Ιταλία, ίσως αγγίξει τα 270 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 21 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.