ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ώρα των αποφάσεων!

14:56 - 23 Οκτ 2011 | Οικονομία
Η ώρα των αποφάσεων!
Η Σύνοδος Κορυφής των «27» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.
Σε δύο πράξεις την Κυριακή και την Τετάρτη κορυφώνεται το ελληνικό δράμα. Η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει για τη διχείριση του ελληνικού χρέους και βεβαίως τη βιωσιμότητά του, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελσματικά, μπορεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαικό οικοδόμημα.

Η Σύνοδος Κορυφής των «27» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας πως «οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις είναι βαθιά σοβαρές: οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, οι πιέσεις στις τράπεζες και οι κίνδυνοι στα ομόλογα των κρατών».

«Οι συναντήσεις μας σήμερα και την Τετάρτη αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά βήματα, σε μια ακολουθία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη κι αν χρειαστούν κι άλλα βήματα» σημείωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα αφορά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Πάντως, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι επιτυγχάνεται πρόοδος.

Όπως δήλωσε η Μέρκελ η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο αποτέλεσμα». «Πρέπει να βρεθεί λύση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τόνισε ο Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες είχαν το Σάββατο συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ - η οποία συμμετείχε και στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ
Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 23 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.