ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρουάν: "Δεν θέλουμε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα"...

12:29 - 24 Οκτ 2011 | Οικονομία
Το haircut ως την πιο ρεαλιστική λύση "βλέπει" η γερμανική Munich Re. "Σε εθελοντική βάση η μείωση του χρέους", δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος.
"Γνωρίζουμε πού κατευθυνόμαστε, γνωρίζουμε ότι δεν θέλουμε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν τονίζοντας ότι πρόκειται για "μία σοβαρή κρίση που αποτελεί απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο" και εκφράζοντας την "πεποίθηση" ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιτύχουν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Τετάρτης μία συνολική λύση για τη διευθέτηση της κρίσης χρέους την οποία αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

"Είμαι πεπεισμένος", δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον βαθμό της προόδου που σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης, απάντησε: "Κατά τα δύο τρίτα". "Εάν πούμε ότι υπήρξε πρόοδος κατά τα δύο τρίτα, θα είμαστε εντός πραγματικότητας", είπε.

"Είχαμε συμφωνία για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προηγούμενου προγράμματος για την Ελλάδα...Συμφωνήσαμε για το επίπεδο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την αντιμετώπιση του σοκ", συνέχισε προσθέτοντας ότι "μένουν ακόμη τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες για αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ταμείο".

Munich Re: Το haircut είναι η πιο ρεαλιστική λύση

H γερμανική ασφαλιστική εταιρία Munich Re είπε την Δευτέρα ότι ένα μεγάλο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αποτελεί  ένα ρεαλιστικό βήμα προς την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η εταιρία είπε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να μην προκαλέσει πληθωρισμό.

Έλληνας αξιωματούχος: Σε εθελοντική βάση η μείωση του χρέους

Η όποια λύση για την περαιτέρω μείωση του χρέους  της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, είπε την Κυριακή Έλληνας  αξιωματούχος, μετά την συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την  εξεύρεση λύσης για την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι συμφώνησαν τον Ιούλιο να δεχθούν "κούρεμα" 21% της αξίας  των ελληνικών ομολόγων του κατέχουν, ωστόσο το ποσοστό αυτό κρίνεται πλέον  ανεπαρκές και οι συζητήσεις στρέφονται σε μια μεγαλύτερη μείωση, πιθανόν της τάξεως  του 50-60%, ενώ παραμένει ασαφές το εάν θα είναι σε εθελοντική βάση. 

"Ένα βασικό στοιχείο της απόφασης είναι ότι θα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση",  προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεωκοπίας και ενεργοποίησης των  συμβολαίων των CDS, είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. 

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί το μεγαλύτερο  δυνατό κούρεμα διατηρώντας ωστόσο την συμμετοχή εθελοντική, προκειμένου να μειωθεί  η επιβάρυνση στους φορολογούμενους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. 

"Πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις για να εξισορροπήσουμε (το πακέτο), προς  όφελος του επίσημου τομέα και της Ελλάδας και όχι προς όφελος των τραπεζών", είπε  ο αξιωματούχος. 

"Η επιπλέον συνεισφορά του επίσημου τομέα, η οποία βρίσκεται υπό έγκριση στα  εθνικά κοινοβούλια, θα πρέπει να είναι όσο πιο περιορισμένη γίνεται και η συμμετοχή του  ιδιωτικού τομέα όσο πιο γενναιόδωρη γίνεται", πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.