ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Country risk: Το Κατάρ αγόρασε τη θέση του Άκτορα σε ξένη εταιρεία και ο ΟΠΑΠ δυσκολεύεται να δανειστεί

02:06 - 26 Οκτ 2011 | Οικονομία
Πιστωτικό γεγονός το 60% haircut, σύμφωνα με την Barclay’s
Ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδουν ξένοι διαχειριστές για το πώς έφτασε η Ελλάδα σε αυτή τη κατάσταση, λίγο πριν προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Οι επενδυτές περιμένουν ν’ ακούσουν τα χειρότερα από την Ε.Ε. για την μοίρα της χώρας, αναφέρουν οι ίδιοι, με πρώτο και «καλύτερο» νέο ένα γενναίο haircut, το οποίο εκτιμάται μεταξύ 50 - 60%. Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας». Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να λένε ποια διοίκηση Ταμείου θα υπογράψει «κούρεμα» 50% στα ομόλογα που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά του.

Η περιουσία των ταμείων σε ελληνικά ομόλογα αποτιμάται κοντά στα 28 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτομάτως, το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 14 δισ. ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο, αναφέρουν οι Έλληνες διαχειριστές, σε αυτή τη συγκυρία να βγουν να πουλήσουν κινητές αξίες ή πάγιά τους. Περιγράφουν δε την πραγματικότητα με τον πλέον ζοφερό τρόπο. Θεωρούν ότι είναι αδιανόητο η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α., ο ΟΠΑΠ, να μην μπορεί να δανειστεί. Είναι αδύνατο υπό αυτά τα δεδομένα να πάρει 600 εκατ. ευρώ δάνειο, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα ασχοληθεί με την αποκρατικοποίησή του το... 2012, δηλαδή μετά από ένα χρόνο!

Ταυτόχρονα, καταρρίπτουν τον μύθο των ξένων επενδύσεων. Και αναφέρονται στην επένδυση του Κατάρ στα Μεταλλεία Χρυσού της Χαλκιδικής. Το Κατάρ δεν αγόρασε μετοχές του Άκτωρα. Το Εμιράτο αγόρασε μετοχές του Άκτωρα στην European Goldfields, δηλαδή του ξένου νομικού προσώπου που ασχολείται με την επένδυση χρυσού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν, ένα κούρεμα σαν κι αυτό που διαρρέουν οι συμμετέχοντες στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους, της τάξης του 60%, να έχει και παρενέργειες στην κοινωνία. Δηλαδή, συνταξιούχοι να υποβάλουν μηνύσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για την απομείωση της περιουσίας τους.

Ο εκβιασμός και μόνο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Σε χθεσινή ανάλυσή της η Barclay's, η οποία απεστάλη στους πελάτες της θεωρεί ότι το 60% «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτελεί πιστωτικό γεγονός, διότι πολύ δύσκολα οι τράπεζες μπορούν να το δεχθούν. Σε παρόμοια έκθεση, η Citigroup επισημαίνει ότι «κούρεμα» 50 και 60% δεν είναι αρκετό, δεν φτάνει. Το δε χρέος, σύμφωνα με τους Έλληνες διαχειριστές, θα αυξηθεί περαιτέρω, τουλάχιστον κατά 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες, δηλαδή να κρατικοποιηθούν πριν πουληθούν στη συνέχεια. Διότι, σύμφωνα με reports άλλων οίκων, τυχόν haircut άνω του 50% σημαίνει απώλεια κεφαλαίων για τις τράπεζες άνω των 10 - 15 δισ. ευρώ. Χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί οι απώλειες από το τι θα προκύψει με το πόρισμα της Blackrock.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι έγιναν λάθος κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Πριν φτάσουμε στο κούρεμα, αναφέρουν, έπρεπε πρώτα να είχαν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές. Έπρεπε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτίναξης της ανεργίας και της κοινωνικής αναταραχής. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα μετρίαζε την αρνητική εικόνα. Επίσης, οι ίδιοι θεωρούν ότι όταν η Ευρώπη προσανατολίζεται σε γενναίο haircut, σημαίνει ότι δεν θέλει να δώσει άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Χθες, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών ήταν σαφής λέγοντας ότι δεν σκοπεύει η χώρα της να επενδύσει άλλο στο ελληνικό χρέος...

 

Σ.K.X - E.K.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:27 - 26 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.