ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας προβλέπουν ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ

14:09 - 27 Οκτ 2011 | Οικονομία
Ως "κούρεμα της εμπορικής δραστηριότητας" περιέγραψε ο Β.Κορκίδης της ΕΣΕΕ ενώ επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις του μέχρι να ξεκαθαρίστουν οι τεχνικές λεπτομέρειες ήταν ο Κ.Μίχαλος του ΕΒΕΑ αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
«Το κούρεμα κατα 50%, αυτόματα σημαίνει και κούρεμα της εμπορικής δραστηριότητας, αφού πλέον λίγες επιχειρήσεις θα μπορούν να αγοράζουν με προέμβασμα ή πληρώνοντας μετρητοίς με την παραλαβή των παραγγελιών. Ακόμα και αυτές που σήμερα μπορούν να το κάνουν, είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα μπορέσουν να αντέξουν σε μια τέτοια διαδικασία αγοράς και πώλησης εμπορευμάτων.

» Είναι απορίας άξιο πώς θα μπορέσουν πλέον οι μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές, οι οποίες διαθέτουν τις εγγυητικές ευρωπαϊκών τραπεζών και τις 'πλάτες' των μητρικών τους εταιρειών.»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης τονίζει στη δήλωσή του ότι το πρόβλημα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας δεν θα περιοριστεί μόνο στις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στο κομμάτι του εξωτερικού εμπορίου, το οποίο θα τα μετακυλήσει στην εσωτερική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ενδεχομένως, σε κάποιους άλλους κλάδους να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα, «ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη χρειάζεται αρκετό χρόνο για να προκύψει, κάτι που μας αποκόπτει από τις διεθνείς εξελίξεις καθώς τόσο η χώρα μας όσο και η ελληνική επιχειρηματικότητα με τη λύση του κουρέματος του χρέους της στιγματίζονται διεθνώς για πολλά χρόνια και καθίστανται ο επιχειρηματικός παρίας του παγκόσμιου εμπορίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι το κόστος από το «κούρεμα» 50% θα βαρύνει κατά τα φαινόμενα κυρίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, οξύνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα παροχής ρευστότητας στην ελληνική αγορά και τινάζοντας στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με δυσμενέστατες συνέπειες στις συντάξεις, αλλά ακόμα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η παράμετρος της εποπτείας και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί.

Ο κ. Μϊχαλος συμπλήρωσε ότι αφού επί της ουσίας δεν έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένες τεχνικές παράμετροι δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα αν η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε... μισή λύση και κατέληξε ότι όπως είναι αναμενόμενο, η μεγάλη αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου παραμένει και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.