ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά του δημοψηφίσματος Έλληνες και ξένοι αναλυτές

03:38 - 02 Νοε 2011 | Οικονομία
Κούρεμα πάνω από 100% προτείνει η Nomura που βλέπει πιστωτικό γεγονός μέχρι τον Ιανουάριο!
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχουν περιέλθει οι αγορές και οι επενδυτές, έπειτα από την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, για παράδειγμα, επικαλούνται έκθεση της Chevreux, στην οποία, σύμφωνα με τους ίδιους πάντα, γίνεται ευθεία επίθεση στην ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες τους επιλογές. Ένας από τους καλύτερους πελάτες της αγοράς δε, με μεγάλες θέσεις σε τράπεζες και εταιρείες του 20άρη, η Nomura σε report προς τους πελάτες της αναφέρει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το 50% κούρεμα είναι το μικρότερο δυνατό και θα πρέπει να ακολουθήσει κι άλλο. Σύμφωνα με τον οίκο, τόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το κούρεμα, που θα πρέπει να ξεπεράσει το 100%. Ο ίδιος οίκος μάλιστα βλέπει ενεργοποίηση των CDS μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Για την ιστορία και μόνο, τότε τοποθετείται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος. Όπως λέει, όσο πιο γρηγόρα αρθεί ο παράγοντας δημοψήφισμα, τόσο πιο γρήγορα, τηρουμένων των συνθηκών, η αγορά θα βρει το δρόμο της. Όπως αναφέρει ο κ. Τζάνας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν ξεπερνούνται εύκολα. Εκεί που νομίζαμε ότι μετά την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και οι καταστάσεις μπαίνουν σε κάποια ρότα, ξαφνικά όλα μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα, και πάλι. Ο χρηματιστής θεωρεί ότι τα δεδομένα θα πρέπει να σταθεροποιηθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκηνικό που εγκυμονεί κινδύνους. Και χαρακτηρίζεται τόσο από ήπια πολιτικά σενάρια (ανάδειξη νέου πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αν τελικά τεθεί τέτοιο ζήτημα) έως τα πιο σύνθετα όπως είναι το δημοψήφισμα, οι εκλογές, η ανάδειξη νέα κυβέρνησης και γενικότερα χάσιμο γόνιμου χρόνου, αφήνοντας πίσω κρίσιμες τομές και μεταρρυθμίσεις.

Ο γενικός διευθυντής της Attica Wealth Asset Management κ. Θ. Κρίντας υποστηρίζει ότι η αγορά περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις. Η πτώση της αγοράς, αναφέρει ο διαχειριστής, προσδιορίζει τον βαθμό αβεβαιότητας, αφού αν τελικά επικρατήσει το δημοψήφισμα, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν απάντηση στο κομβικό ερώτημα να μείνει η χώρα ή να αποχωρήσει από το ευρώ. Η αγορά πάντως, καταλήγει ο κ. Κρίντας θα ήθελε ένα μοντέλο αντιμετώπισης της αβεβαιότητας με συγκεκριμένες λύσεις. Κι αυτό, διότι η κρίση χρέους μεταλλάσσεται και περνάει από χώρα σε χώρα με αποκορύφωμα το υψηλό κόστος δανεισμού από την Ιταλία.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 04:05 - 02 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.