ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί είναι «μπλόφα» η προειδοποίηση για μη καταβολή της 6ης δόσης

02:22 - 04 Νοε 2011 | Οικονομία
Ακόμη και οι Γερμανοί παραδέχονται πως οι υποχρεώσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα δεν προκείται να σταματήσουν ακόμη και εάν η χώρα βγει από το ευρώ.
Έκθεση της ΕΚΤ η οποία είχε δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο του 2009, την χρονική στιγμή που είχαν αρχίσει δηλαδή να βγαίνουν στο φως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, κατέληγε στο συμπέρασμα πως η έξοδος από την νομισματική ένωση χωρίς παράλληλη έξοδο από την ΕΕ είναι νομικά αδύνατη, μία άποψη την οποία και στήριξε χθες και η Κομισιόν.

Όμως ακόμη και οι Γερμανοί παραδέχονται πως οι υποχρεώσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα δεν προκείται να σταματήσουν ακόμη και εάν η χώρα βγει από το ευρώ.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, η μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα γινόταν πραγματικότητα εάν η Ευρώπη αρνούνταν να δώσει στην Αθήνα περαιτέρω βοήθεια, θα κατάληγε μέσα σε 48 ώρες σε μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, μία τεραστίων διαστάσων φυγή κεφαλαίων καθώς και Ελλήνων πολιτών προς το εξωτερικό, και θα έβαζε αυτόματο «Στοπ» σε όλες τις χρηματικές συναλλαγές τις ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό θα ανάγκαζε την Ευρώπη να χρηματοδοτήσει αυτή της υπηρεσίες-κλειδιά όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και η ύδρευση. Η έξοδος από το ευρώ θα έκανε τα πράγματα ξεκάθαρα χειρότερα, όπως δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος σε ξένο πρακτορείο ειδήσεων και πρόσθεσε πως θα χρειαστεί να μεταφερθούν τέτοιες ποσότητες χρημάτων στην Ελλάδα, για να εμποδιστεί η κοινωνική έκρηξη. Όπως υπογραμμίζει, η ΕΕ έκανε ανάλογα βήματα στις περιπτώσεις της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου, όπως και οι ΗΠΑ στην περίπτωση του Παναμά.

Όλα αυτά σημαίνουν πως η Ευρώπη θα κάνει ότι μπορεί, και ακόμη περισσότερα, για να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη και εάν χρειαστεί να

... πετάξει την ιδέα ότι η έξοδος μπορεί να συμβεί, όπως και έγινε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.