ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης το Χρηματιστήριο

02:28 - 08 Νοε 2011 | Οικονομία
Χαριστική βολή οι πολιτικές εξελίξεις με την αβέβαιη έκβαση.
Όσο οι πολιτικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από αστάθεια, η αγορά κινδυνεύει με κατάρρευση. Σύμφωνα με τραπεζίτες και διαχειριστές, όσο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ερίζουν για το όνομα του πρωθυπουργού, τους συνεργάτες που θα πρέπει να έχει, τις ικανότητες και το προφίλ του, ακόμα και για τα στελέχη που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, όπως επίσης και για το χρόνο των εκλογών, οι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να «παίξουν άμυνα».

Κι όταν λέμε άμυνα, υποστηρίζουν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων στα dealing rooms, εννοούν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι τοποθετειμένοι στην αγορά σε ένα ποσοστό της τάξης του 20 με 25% σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επενδυτικές επιλογές τους, αποφεύγοντας τις τράπεζες, αφού εκτός από το θέμα της συγκυβέρνησης και του σχηματισμού κυβέρνησης, υπάρχει και ζήτημα PSI, για το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να επιλέγουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο στην άνοδο της αγοράς, όσο και στην πτώση, προβαίνοντας σε stop losses με την πρώτη ευκαιρία.

Επιθυμία των ανθρώπων της αγοράς θα ήταν τη θέση του πρωθυπουργού, μετά τη διαφαινόμενη παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου να αναλάβει ένας τεχνοκράτης, προσωπικότητα με επαφές στο εξωτερικό και στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, θεωρώντας ότι ο κ. Λ. Παπαδήμος έχει τα απαραίτητα προσόντα και το lobbying που απαιτείται για την κρίσιμη περίσταση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω της θέσης του στην αντιπροεδρεία της ΕΚΤ.

Η αγορά θα ήθελε ακόμα, τα δύο μεγάλα κόμματα να καθίσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν στις αρχές της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, δίδοντας ταυτόχρονα χρόνο στη νέα κυβέρνηση πριν από τη διεξαγωγή εκλογών. Σημειώνουν μάλιστα ότι η αγορά θα ήθελε να ακούσει ονόματα τεχνοκρατών να αναλαμβάνουν τα κρίσιμα πόστα στα οικονομικά υπουργεία, που με τους δικούς τους ανθρώπους, δηλαδή ανθρώπους που γνωρίζουν από τις αγορές να πετύχουν την επιστροφή στην ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι ενώ τα πάντα βρίσκονται στον αέρα, σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων, για την οποία οι τράπεζες φρόντισαν να «εξοπλιστούν» με κεφάλαια από την ΕΚΤ, παρέχοντας ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα 30 δισ. ευρώ, όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι Financial Times. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την αγορά, είναι αν και κατά πόσο πρόκειται να συμμετάσχουν ξένες τράπεζες κατά τη δημοπρασία.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, οι αγορές που έχουν την ευρωζώνη στο στόχαστρο παρακολουθούν ταυτόχρονα και τις εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει σε ιστορικά υψηλά, πάνω από το 6,50%. Και στην Ιταλία, οι πολιτικές εξελίξεις «τρέχουν», με τις φήμες να θέλουν τον πρωθυπουργό κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει την παραίτησή του, κάτι που όμως, διαψεύδεται προς το παρόν, βυθίζοντας στο «κόκκινο» τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια. Σα να μην έφτανε αυτό, οι αγορές έχουν στρέψει τα βέλη τους και προς τη Γαλλία, αναγκάζοντας χθες την κυβέρνηση να ανακοινώσει νέο πακέτο λιτότητας ύψους 8 δισ. ευρώ. Τραπεζίτες σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφέρουν ότι όλος αυτός ο αναβρασμός που επικρατεί στην ευρωζώνη φέρνει πιο κοντά το ευρωομόλογο...

Η τεχνική ανάλυση δεν μπορεί να υπακούσει σε καθεστώς πολιτικής αστάθειας υποστηρίζουν οι χρηματιστές, θεωρώντας ότι η σημερινή περίοδος δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, αφού εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, υπάρχει αβεβαιότητα παντού στην Ευρώπη.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 08 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.