ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ταμείο οδεύει προς το... μείον

02:29 - 08 Νοε 2011 | Οικονομία
Με υποχρεώσεις 7,1 δις. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 700 εκατ. ευρώ δύσκολα βγαίνει το έτος αν δεν εκταμιευτεί η 6η δόση.
Ασφυκτικό πλέον έχει γίνει το περιθώριο μέχρι την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχουν μειωθεί επικίνδυνα.

Όπως όλα δείχνουν, οι εισροές από την έκτακτη εισφορά δεν ανέτρεψαν την απογοητευτική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα, με την οικονομία να δείχνει πλέον ανήμπορη να αποδώσει αυτά που συμπεριελήφθηκαν στους στόχους του Μνημονίου, με το ταμείο να μην μετρά πάνω από 700 εκατ. ευρώ μόλις δύο εβδομάδες πριν την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου.

Η κατάσταση στα δημόσια ταμεία επιδεινώνεται και από τη μείωση που εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα. Τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 7% και η «μαύρη τρύπα» έφτασε στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον τελευταίο στόχο του ΥΠΟΙΚ λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και κυρίως της παράτασης που χορηγήθηκε για τις πληρωμές των εισφορών.

Σε όλη αυτή την περίοδο, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου γίνεται με τα εισπραττόμενα έσοδα, αλλά επειδή οι δαπάνες είναι υψηλότερες των εσόδων χρησιμοποιούνται με φειδώ και τα ταμειακά αποθέματα τα οποία στο τέλος του Αυγούστου ήταν 4,8 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα κινούνται στο επίπεδο των 700 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο τη δεδομένη στιγμή πληρώνει χρήματα μόνο για για την κάλυψη μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, επιχορηγήσεις ταμείων για την καταβολή συντάξεων και πληρωμές τόκων του χρέους και χρεολυσίων.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, εάν δεν εκταμιευθεί η 6η δόση έως τα μέσα Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, ενώ είναι βέβαιο ότι οι πληρωμές προς τρίτους (ασφαλιστικά Ταμεία, επιχορηγήσεις φορέων κ. λπ.) θα «παγώσουν». Σ' αυτήν την προοπτική θα πρέπει να τεθεί υπόψιν και οι λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου λήγουν έντοκα ύψους 2 δισ. ευρώ και στις 18 Νοεμβρίου έντοκα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το υπ. Οικονομικών για μισθούς και συντάξεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, πληρωμές τόκων και χρεολύσια ομολόγων οφείλει να εξασφαλίσει ποσό 7,1 δισ. ευρώ, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:11 - 08 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.