ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το νέο έτος το φορολογικό νομοσχέδιο

16:09 - 14 Νοε 2011 | Οικονομία
Σε δύο φάσεις οι αλλαγές στη φορολογία. Η αρχή με τις αλλαγές στον ΚΒΣ. Στα σκαριά καθολικό πόθεν έσχες, μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, νέα αντικειμενικά κριτήρια, αύξηση αντικειμωνικών αξιών και υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας.
Σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συζητήθηκαν η κατάργηση φοροαπαλλαγών, η μείωση του ΦΠΑ, τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και το καθολικό «πόθεν έσχες».

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Π. Οικονόμου, ο νέος υφυπουργός Γιάννης Μουρμούρας, ο γγ Γ. Καπελέρης και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης.

Σε δύο φάσεις


Όπως αποφασίστηκε, το νομοσχέδιο θα σπάσει σε δύο κομμάτια, ώστε σε πρώτη φάση να γίνουν οι αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αργότερα, προς τον Μάρτιο, να ληφθούν οι αποφάσεις για ΦΠΑ, ακίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.

Σημαντικές αλλαγές στο τραπέζι

Στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση θα προβλέπεται η καθιέρωση «πόθεν έσχες» για το σύνολο των εισοδημάτων.

Σε ειδικό έντυπο (Ε10) θα αποτυπώνεται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων, καθώς και οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις ώστε να ελέγχονται τα έσοδα και οι δαπάνες κάθε φορολογούμενου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα επιτρέπεται μία απόκλιση έως 15%.

«Μαχαίρι» θα μπει στις περισσότερες φοροαπαλλαγές, ενώ στο τραπέζι είναι και η κατάργηση του ειδικού (μειωμένου) καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την επιβολή νέων αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς και την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Για τον ΦΠΑ, η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν η μείωση του υψηλού και μεσαίου συντελεστή (από 23% σε 20% και από 13% σε 10% αντίστοιχα), ωστόσο δεν θεωρείται εύκολο να εγκριθεί από την τρόικα, καθώς η Κομισιόν στην τελευταία έκθεσή της, συνιστά να μην προχωρήσει, προς το παρόν τουλάχιστον, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ιδίως των έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, εξετάζεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν τις λεγόμενες αγοραίες τιμές, με την παράλληλη μείωση των φόρων στις μεταβιβάσεις. Η αύξηση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η πιθανή εφαρμογή της εκτιμάται ότι θα βυθίσει ακόμη περισσότερο στην ύφεση την κτηματαγορά.

Τέλος, υποχρεωτική θα είναι από τις αρχές της νέας χρονιάς η χρήση της φοροκάρτας. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε σε πρώτη φάση να αποκλείσει τις κάρτες των τραπεζών από το ρόλο της κάρτας αποδείξεων, δεδομένου ότι η κάρτα αποδείξεων δεν είναι τραπεζικό προϊόν, έχει διαφορετική λειτουργικότητα από τις κάρτες τραπεζών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αγορές τοις μετρητοίς.

Ωστόσο, το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:24 - 14 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.