ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουρεύουν το... κούρεμα οι τραπεζίτες

03:55 - 17 Νοε 2011 | Οικονομία
Με δύο προτάσεις ο Νταλάρα στην Αθήνα. Στόχος των τραπεζιτών να περιορίσουν τις απώλειες του κουρέματος.
Μία ξεχωριστή, σκληρή και επίπονη διαδικασία αρχίζει από σήμερα για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, καθώς ξεκινά και επισήμως ο νέος γύρος συνομιλιών για την εφαρμογή του προγράμματος για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% με τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Ήδη χτες ξεκίνησε άτυπα η πρώτη επαφή, με τον επικεφαλής εκπρόσωπο των τραπεζών, Τ Νταλάρα, να έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Βέβαια, όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, η εμπειρία δεν λείπει, αφού την ίδια διαδικασία είχαν ακολουθήσει και στην πρώτη διαπραγμάτευση μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου για haircut 20%. Αλλά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών όσον αφορά τους όρους του προγράμματος.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τις ζημίες καθαρής παρούσας αξίας για τους επενδυτές», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα. «Δεν έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία θα παραμείνει εθελοντική», δήλωσε ο κ. Νταλάρα.

Στο πλαίσιο , οι τράπεζες συμφώνησαν σε κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, κίνηση που θα οδηγήσει σε μείωση του κατά 100 δισ. ευρώ.
Ανάλογα όμως με τα επιτόκια και την διάρκεια των νέων ομολόγων, οι ζημίες καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους μπορεί να παραμείνουν κοντά στο 50% ή να υπερβούν το 60%, σημείο που αποτελεί κλειδί στις διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων.

«Έχουμε στο μυαλό μας δύο προσεγγίσεις αυτή τη στιγμή. Μια προσέγγιση για όλους τους επενδυτές και μια άλλη προσέγγιση που περιλαμβάνει δύο επιλογές. Θα συζητήσουμε τις παραμέτρους για αυτά που πιστεύουμε ότι θα δουλέψουν και για αυτά που δεν θα δουλέψουν», δήλωσε.

Πάντως ο Νταλάρα ήρθε στην Αθήνα χτες με δύο προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν και σήμερα επί γερμανικού εδάφους. Η πρώτη πρόταση θέλει να εκδόδονται νέα ομόλογα με αρχικό κεφάλαιο ίσο του 50% των ομολόγων που θα ανταλλαχθούν, τα οποία θα έχουν την εγγύηση του EFSF. Τα νέα ομόλογα θα έχουν κουπόνι μεταξύ 5,5% και 7,5% και διάρκεια ωρίμανσης πιθανότατα 22 χρόνια. Η δεύτερη πρόταση θέλει τις ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία να δέχονται κούρεμα 37% και νέα 15ετή ομόλογα με μέσο κουπόνι 8%, χωρίς κάποια εγγύηση.

Η σκυτάλη των συνομιλιών πλέον δίδεται στην Φρανκφούρτη όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το haircut των ελληνικών ομόλογων. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.