ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλο και πιο κοντά στη λύση του ευρωομολόγου η Κομισιόν;

11:51 - 21 Νοε 2011 | Οικονομία
Όλο και πιο κοντά στη λύση του ευρωομολόγου η Κομισιόν;
Τρεις προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγου σε έκθεση της ΕΕ θα παρουσιαστούν την Τετάρτη. "Η κρίση έχει πλήξει τον πυρήνα της ΕΕ", λέει ο Ρεν.
Την έκδοση ευρωομολόγων, η οποία συζητείται εδώ και καιρό, συστήνει η Ευρωπαική Επιτροπή σε σχετική της έκθεση, προκειμένου να επέλθει σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επιακλούμενο πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα.

Η έκθεση αυτή, η οποία σημειωτέον ότι θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, βασίζεται σε τρεις προτάσεις της Κομισιόν:

-Η πρώτη πρόταση θα προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων, μετά όμως από αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.

-Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κρατικών και κοινών εγγυήσεων για την έκδοση ευρωομολόγων, χωρίς να απαιτούνται αλλαγές στη Συνθήκη. Η μία πρόταση περιλαμβάνει εγγυήσεις στην έκδοση των νέων ομολόγων, χωρίς να καταργηθούν τα κρατικά ομόλογα.

-Η τρίτη πρόταση θα προβλέπει την κάλυψη ενός ποσοστού εθνικού χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά από εκεί και πάνω τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα. Η πρόταση αυτή, που και πάλι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

"Αυτή η προσέγγιση θα είναι η πιο αποτελεσματική για την απόδοση πλεονεκτημάτων σταθερότητας στην αγορά ομολόγων", αναφέρει η έκθεση όπως μεταδίδουν οι FT και συμπληρώνει: "Θα εξασφαλίσει πλήρη αναχρηματοδότηση για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης".

"Παρόλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει εάν το σχήμα περιλαμβάνει και αυστηρούς κανόνες για τις δημόσιες δαπάνες, ενώ η έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει προτάσεις για την αύξηση της ισχύος των Βρυξελλών ως προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των Financial times.

Ρεν: "Η κρίση χρέους έχει πλήξει τον πυρήνα της ΕΕ"

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση χρέους έχει πλήξει και τον πυρήνα της ευρωζώνης", δήλωσε o Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.

"Δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις γι' αυτό", επεσήμανε ο ίδιος.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 21 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.