ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το φως του Eurogroup "περιμένει" η έκτη δόση

02:06 - 29 Νοε 2011 | Οικονομία
Στο τραπέζι τα προβλήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και ο νέος ρόλος του EFSF
Με την κρίση να βρίσκεται έξω από τις θύρες των Βρυξελλών και του ευρωπαϊκού πυρήνα συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών, αποφασίζοντας για ακόμη μία φορά για τη σωτηρία του ευρώ και προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να φέρει και το πρώτο απτό αποτέλεσμα της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς μετά από τις έντονες πολιτικές διεργασίες του τελευταίου μήνα, αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ, που θα κρατήσει στη "ζωή" τη συνέχεια των ελληνικών πληρωμών. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με την επιστολή Σαμαρά, η οποία και περιέχει τις απαραίτητες δεσμεύσεις αναφορικά με τη συναίνεση του στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει και απόφαση εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε, Όλι Ρεν, εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι η Eurogroup είναι το όργανο το οποίο θα αποφασίσει, κατά πόσο οι επιστολές που έλαβε από τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας παρέχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η 6η δόση των δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα επιστολή είναι ένα τμήμα της παλαιότερης επιστολής που είχε αποστείλει στους ηγέτες του ΕΛΚ. Συγκεκριμένα, από τη νέα επιστολή λείπει το αρχικό κομμάτι, στο οποίο ο κ. Σαμαράς αναφερόταν στις πολιτικές εξελίξεις μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, καθώς επίσης απουσιάζει και η ρητή αναφορά στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου, που υπήρχε στο αρχικό κείμενο.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε  δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, και για τον αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει υπό τη σκιά των ανησυχιών για την πορεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, την ώρα που και οι δύο αναμένεται να ενταχθούν σε ειδικά προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ζήτημα ευρωομολόγου φαίνεται ότι μετατρέπεται σε εξαιρετικά κρίσιμο, την ώρα που η Γερμανία έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κομισιόν και τον Ζοζέ Μπαρόζο για το θέμα του ευρωομολόγου.

Την ίδια ώρα, επί τάπητος θα τεθούν και οι κανόνες για τη μόχλευση των κεφαλαίων του προσωρινού ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων, τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών στις κυβερνήσεις, αλλά και το μηχανισμό της μόχλευσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο EFSF θα μπορεί και να ασφαλίζει τα ομόλογα των «προβληματικών» χωρών της Ευρωζώνης, παρέχοντας εγγυήσεις μεταξύ 20-30% της εκάστοτε έκδοσης. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο EFSF μπορεί να εκδίδει σε τακτική βάση τρίμηνα, εξάμηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια, με μέγιστο δυνατό ποσό άντλησης κάθε μήνα τα 20 δισ. ευρώ, ενώ θα διαθέτει «μαξιλάρι» ρευστότητας 10 δισ. ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 29 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.