ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν τα βγάζει πέρα

15:52 - 05 Δεκ 2011 | Οικονομία
... Κατά τα άλλα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σταθεροποιείται σχεδόν στα επίπεδα με εκείνα του προηγούμενου μήνα, στις 68,6 μονάδες.
Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, παρά τη μικρή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η δυσαρέσκεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας είναι διάχυτη. Η απαισιοδοξία τροφοδοτήθηκε επιπροσθέτως και από τις έντονες πολιτικές αβεβαιότητες που κυριάρχησαν τον προηγούμενο μήνα και οι οποίες επέτειναν τις ήδη πολύ δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Η φαινομενική σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποια βελτίωση που θα αποδίδει την αίσθηση προσωρινής διεξόδου. Στη συγκεκριμένη όμως συγκυρία και με το διεθνές περιβάλλον να επιδεινώνεται, απαιτείται πλέον η πειστική διατύπωση μιας συνεκτικής πολιτικής που να αίρει μέρος των αβεβαιοτήτων που έχουν διογκωθεί.

Αναλυτικότερα:

-    Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του κινείται οριακά ανοδικά στο 12%, ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διευρύνεται στο 55% (από 51%). Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι αντλεί από τις αποταμιεύσεις του δεν μεταβάλλεται από το 16%, ποσοστό στο οποίο επίσης περιορίζονται όσοι αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί (από 21%).

-    Τον Νοέμβριο σημειώνεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση στην πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να περιορίζεται περαιτέρω κατά 3 μονάδες, στις       -77,5 μονάδες. Εννιά στους δέκα καταναλωτές (από 86%) θεωρούν μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ μειώνεται στο 8% (από 11%), το ποσοστό εκείνων που την κρίνουν ως αρκετά ή πολύ πιθανή.

-    Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κλπ.) αποδυναμώνεται και τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -72,6 μονάδες (από -70,7). Το 85% (από 80%) των Ελλήνων καταναλωτών προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει λίγες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, με το 5% (από 8%) να δηλώνει το αντίθετο.

Κλάδοι

- στη Βιομηχανία, εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και οριακά οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αντίθετα να καταγράφουν μικρή αποκλιμάκωση.

- στις Υπηρεσίες, πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώνονται επίσης.

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνονται, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά. Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζει εν μέρει η εξασθένιση των αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.

- στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν μικρή άνοδο, η οποία όμως εξαλείφεται από την περαιτέρω επιδείνωση στις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και του νοικοκυριού βελτιώνονται, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα, αν και μειώνεται περαιτέρω η πρόθεση για αποταμίευση σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες, παρά την οριακή ανάκαμψη του σχετικού δείκτη.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:40 - 05 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.