ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικάνικες πιέσεις για λύση στην Ευρώπη, στηρίζει τον Γαλλογερμανικό άξονα ο Γκάιτνερ

02:28 - 07 Δεκ 2011 | Οικονομία
Η επίσκεψη Γκάιτνερ, η κίνηση της Fed και τα καμπανάκια του Standard & Poor's. Το ειδικό ταμείο του ΔΝΤ.
Υπό τον κίνδυνο η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά αύριο να αποτελέσει άλλο ένα επεισόδιο του «παρατείνω και υποκρίνομαι», όπως έχει περιγράψει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank Steen Jakobsen το γαϊτανάκι των άκαρπων Συνόδων οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες από όλα τα μέτωπα.

Οι χθεσινές δηλώσεις  του «ζεύγους Μερκοζί» απέκλεισαν την έκδοση ευρωομολόγων ενώ οι προαναγγελθείσες αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ προμηνύουν συνέχιση του σκληρού κύκλου λιτότητας που απειλεί με ύφεση την Ευρωζώνη και διατηρεί τα σύννεφα «διπλής ύφεσης» πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ πάντως εκ του σύνεγγυς αλλά και μακρόθεν συνεχίζουν να ασκούν έντονες πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν δράση. Μετά την πρόσφατη κίνηση της Fed να μειώσει το επιτόκιο των swaps σε δολάρια για την παροχή ρευστότητας, που οι «κακές γλώσσες» ανέφεραν πως έγινε για να αποφευχθεί γαλλικό τραπεζικό «κανόνι», το ρόλο του μοχλού πίεσης ανέλαβε να διαδραματίσει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος απείλησε να υποβαθμίσει, όχι μόνο τον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και το ταμείο στήριξης EFSF. Εκπρόσωποι του οίκου Fitch από την άλλη έχουν...κουραστεί να επαναλαμβάνουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο πόσο κοντά βρίσκεται η γαλλική οικονομία στην υποβάθμιση, στην περίπτωση που η κρίση χρέους επιδεινωθεί.

Παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους εβδομάδες ο Τίμοθι Γκάιτνερ επισκέπτεται την Ευρώπη προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Αναλυτικά,ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει επαφές, μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και τους ομόλογους του εκπρόσωπους του γαλλογερμανικού άξονα Σόιμπλε, τον οποίος και Μπαρουάν.

Σενάρια του διεθνούς οικονομικού Τύπου, τα οποία ο Αμερικανός υπ.Οικ δεν επιβεβαίωσε, θέλουν την παρουσία του να συνδέεται με την ενίσχυση της δράσης της Fed για την ευρωπαϊκή κρίση μέσω του σχεδίου για Ειδικό Ταμείο του ΔΝΤ.


Δ.Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 15:15 - 07 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.