ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την ανηφόρα παίρνουν τα spreads της ευρωζώνης

13:07 - 13 Δεκ 2011 | Οικονομία
Ιταλικά και Ιρλανδικά ομόλογα αγοράζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Nέα κούρσα για τα spreads της ευρωζ'ωνης και ειδικά της περιφέρειας καταγράφεται την Τρίτη.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει, βάσει πηγών από την ΕΚΤ που δεν κατονομάζει, ότι η κεντρική τράπεζα αγόρασε σήμερα Τρίτη ομόλογα της Ιταλίας, ενώ τη Δευτέρα είχε προχωρήσει σε αγορές τίτλων της Ιρλανδίας.

Αυτό όμως δεν ήταν, όπως φαίνεται, αρκετό για να υποχωρήσουν τα επιτόκια.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αγγίζει σήμερα το 6,7% ενώ το αντίστοιχο διετές κυμαίνεται στο 6%. Τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας αποδίδουν επιτόκιο 5,9% και του Βελγίου 4,6%.

Οι δύο αυτές χώρες έχουν προγραμματίσει για σήμερα δημοπρασίες χρεογράφων βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Σε άνοδο βρίσκεται και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας το οποίο κυμαίνεται στο 3,3% έναντι 2% των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων.

Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με τις (συγκρατημένες) απώλειες που καταγράφουν το πρωί της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αντανακλούν τις πιέσεις που ασκούν με κάθε τρόπο οι αγορές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για άμεση επίλυση της κρίσης με «δραστικά μέτρα».

Στο ίδιο πνεύμα άλλώστε κινούνται και οι προειδοποιήσεις των τριών οίκων αξιολόγησης που προαναγγέλλουν υποβαθμίσεις όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών δηλώνοντας μάλιστα ότι απαιτείται «ένα νέο σοκ» για να ληφθούν αποφάσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες.


Τελευταία τροποποίηση στις 15:05 - 13 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.