ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα στον αέρα

14:35 - 16 Δεκ 2011 | Οικονομία
Και το PSI, παρά την πρόοδο των συζητήσεων, και η νέα δανειακή σύμβαση. "Δεν θα δώσει κανείς τα λεφτά του, αν δεν πειστεί ότι θα πιάσουν τόπο", λέει η τρόϊκα.

Διστακτικότητα και για το νέο δανειακό πρόγραμμα εκφράζει η τρόικα. Ταυτόχρονα, πηγές στους ελεγκτές υποστηρίζουν ότι αν και υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για το PSI, τίποτα δεν είναι εγγυημένο ότι αυτό τελικά θα πετύχει. "Οι εν εξελίξει συζητήσεις (για το PSI) είναι εποικοδομητικές, είναι χρήσιμες, αλλά σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα", δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να μην κατονομαστεί. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος άτακτης χρεωκοπίας της Ελλάδας, το στέλεχος είπε:

"Στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική θα σας πω 'Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο'". Στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα προσδοκά να λάβει 90 δις ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, εκ των οποίων 30 δις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 30 δις ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI, καθώς και κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που λήγει. Πάντως ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.

"Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δις ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο", είπε. "Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό". Στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.


Ο Charles Dallara, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το PSI δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν τελικά να επιτύχουν ισότιμη μεταχείριση με τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό αποτελεί νέο στοιχείο και επ' αυτού δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία.
"Υπάρχουν διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση", δήλωσε το στέλεχος.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:03 - 16 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.