ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση επιστροφής καταθέσεων ξεκινά ο Παπαδήμος

02:09 - 20 Δεκ 2011 | Οικονομία
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή και κατάργησης του «πόθεν έσχες».

Επιχειρηση να κλείσει η αιμορραγία των ελληνικών καταθέσεων και να επαναπατριστούν τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις προϋποθέσεις επανεισαγωγής των χρηματων των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, ήδη έχουν συζητήσει και έχουν καταλήξει στην πρόταση μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 5% για τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια, καθώς και την απαλλαγή τους από το «πόθεν έσχες».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου η εκροή τραπεζικών καταθέσεων έφτασε στα 13 με 14 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως της πολιτικής αβεβαιότητας. Στόχος πλέον της νέας κυβέρνησης, η οποία θέλει μάλιστα να εμφανιστεί και ενωμένη στο ζήτημα αυτό, είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα, παρά το γεγονός ότι  η χώρα ακολουθεί ένα φιλόδοξο και επώδυνο πρόγραµµα οικονοµικής προσαρµογής, το οποίο ακολουθείται για να διασφαλίσει τη θέση µας στη ζώνη του ευρώ.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρουσα φάση, δεδομένου του ότι οι προοπτικές της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη σύμφωνα με τους κορυφαίους αναλυτές δεν υπερβαίνουν το 50%. Είναι απόλυτα ορθολογικό ότι πολλοί ιδιώτες σκέφτονται ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από την υποχρεωτική δραχμοποίηση που πιθανώς θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου, είναι να τις αποσύρουν από τις τράπεζες (εξ ίσου φυσικά ορθολογική είναι η στάση των καταθετών που αφήνουν τα χρήματα τους στις τράπεζες καθ’ όσον υπάρχουν επίσης ισχυρές πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας για το ύψος των καταθέσεων των Ελλήνων και δη το ύψος των φόρων που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Από το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι είναι στη διάθεση του τα στοιχεία για τα εμβάσματα του εξωτερικού που έγιναν τη διετία 2009-2010 και αναμένει νεότερα στοιχεία για το 2011 από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο έλεγχος και σε όσους έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ αντί του ορίου του 1 εκατ. ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να προβλέπει την επιβολή φόρου 28% για τους Ελληνες που θα επιλέξουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους έναντι των ελληνικών αρχών.

Η λίστα με τα ονόματα όσων εντοπιστούν να έχουν υψηλές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και την περιουσία τους θα δοθεί στη Βουλή, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έτερη λίστα των φυσικών προσώπων με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:32 - 20 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.