ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση 51,88% για το Χρηματιστήριο

18:18 - 30 Δεκ 2011 | Οικονομία
H δεύτερη χειρότερη επίδοση από το... 1964!

Πρωτοχρονιάτικο πάρτι στο Χ.Α., στην τελευταία συνεδρίαση για φέτος, με τον γενικό δείκτη να τερματίζει τις συναλλαγές με άνοδο 1,97%, στις 680,42 μονάδες, ακριβώς πάνω στην αντίσταση που έχουν θέσει οι αναλυτές. Χωρίς να σημαίνει τίποτα αυτό, αφού όλα τα μέτωπα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, οι αγορές που βγήκαν στο τέλος δημιουργούν ελπίδες. Ελπίδες, υπό την έννοια ότι το 2012 δεν θα είναι τόσο δύσκολη χρονιά, τουλάχιστον έτσι όπως έχει προεξοφληθεί.


Παρά τα απανωτά χαράτσια, οι ξένοι επενδυτές εστιάζουν στο πως θα πάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2012 η αγορά, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, θα ρίξει το βάρος της στις διαπραγματεύσεις για το PSI και στα παζάρια της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και η εισήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με το οποίο το κούρεμα κατά 50% του χρέους, δεν το καθιστά βιώσιμο. Από την άλλη, οι αγορές θα δώσουν βάρος στις πολιτικές εξελίξεις, αφού δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Παπαδήμου να “ανασχηματιστεί” και ο πρωθυπουργός να πλαισιωθεί τελικά από υπουργούς που θα εμπιστεύεται.


Σε κάθε περίπτωση σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να γίνει γόνιμο το διάστημα μέχρι τις εκλογές και βεβαίως προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Όλα αυτά προϋποθέτουν, υποστηρίζουν τραπεζίτες, να ωριμάσει στα χρηματιστήρια και τις δευτερογενείς αγορές η άποψη ότι η Ευρώπη πήρε τον περασμένο Δεκέμβριο τα μέτρα που απαιτούνταν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης.

Στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της χρονιάς και ειδικότερα κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών ήρθαν τα πάνω – κάτω, με τον ΟΤΕ από τα 2,64 ευρώ που ήταν τα χαμηλά ημέρας, να τερματίζει στα 2,88 ευρώ και με κέρδη 8,27%. Κέρδη πάνω από 7% για την Eurobank, 3,86% για την Alpha, 2,85% για την Πειραιώς και αμετάβλητη για τρίτη μέρα, στο 1,62 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ταμπλό

Από εκεί και πέρα ενδιαφέρον προέκυψε για τη ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 4,97%, λόγω αύξησης τιμολογίων, με κλείσιμο στα 3,8 ευρώ και χαμηλό ημέρας στα 3,60. Κέρδη 4,33% για τον Μυτιληναίο, στα 3,13 ευρώ και χαμηλό στα 3. Η Εθνική εγκαταλείπει το 2011 στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με 1,548 δισ. ευρώ και με πρώτη εταιρεία την Coca Cola, στα 4,8 δισ. ευρώ. Η Alpha βρίσκεται σε κεφαλαιοποίηση πίσω από την Πειραιώς και η Eurobank πίσω από τον ΟΛΠ. Οι συναλλαγές για την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς διαμορφώθηκαν ελαφρώς πάνω από τα 19 εκατ. ευρώ.


Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει ότι, "η αγορά κατέγραψε την δεύτερη χειρότερη επίδοση (-51,88%) από το 1964.Ήταν η χρονιά όπου τα αρνητικά ρεκόρ διαδέχονταν το ένα το άλλο είτε σε επίπεδο τιμών του βασικού δείκτη της αγοράς, είτε σε επίπεδο συναλλαγών. Η εγχώρια αγορά «κατάφερε» να απολέσει το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της και να εμφανίσει ανάλογη συρρίκνωση σε τζίρους σε μια χρονιά που επηρεάστηκε σχεδόν μονομερώς από τα εγχώρια μακροοικονομικά δεδομένα χάνοντας ταυτόχρονα την επαφή με τις ξένες αγορές".

Θεμελιώδη

Στα θεμελιώδη,  "η χρονιά θα κλείσει με ρεκόρ ζημιών (>10 δις ευρώ), οι οποίες οφείλονται στις μεγάλες προβλέψεις των τραπεζών, και με πλειοψηφικό αριθμό εταιριών να παραμένει σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αν εξαιρεθεί ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος, η σχέση των κεφαλαιοποιήσεων διαμορφώνεται στο 60% του συνόλου της καθαρής θέσης, στο 30% των πωλήσεων και στις 8 φορές της σχέσης EV/EBITDA. Οι στρεβλώσεις είναι τόσο έντονες που στα τρέχοντα επίπεδα υπάρχουν δεικτοβαρείς εταιρίες που διαπραγματεύονται από 3,5 έως 9 φορές την κερδοφορία τους χωρίς να γίνονται αντιληπτές ως ευκαιρίες παγιώνοντας μια εικόνα αναποτελεσματικής αγοράς. Το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει μέτρο σε ότι αφορά την αίσθηση των αποτιμήσεων καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστο consensus ή κάποια ορατότητα έστω από τις διοικήσεις των εταιριών στην εκτίμηση του τζίρου ή των εταιρικών κερδών ακόμα και σε επίπεδο εξαμήνου. Επιπλέον δεν έχει τον κλάδο αιχμής που θα δώσει κατεύθυνση στην αγορά, όπως κάποτε ο τραπεζικός κλάδος, αφού οι υγιείς περιπτώσεις χαρακτηρίζονται μεμονωμένες και δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο".

 

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 23:35 - 30 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.