ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣEB: Καλώς πουλά ο ΟΑΕΔ , Eκσυγχρονείστε τα Ταμεία

17:25 - 02 Αυγ 2006 | Οικονομία
Η κρατική διοίκηση και διαχείριση των Ταμείων, αποδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες αναποτελεσματική και έχει οδηγήσει στην ουσιαστική απαξίωση των παροχών επισημαίνει ο ΣΕΒ σε παρέμβαση του, με αφορμή τη στάση των Ταμείων για την Emporiki. Ζητά ακόμη να αναλάβουν τη διοίκηση οι Κοινωνικοί Εταίροι και να εξαλειφθεί ο υπάρχων συντηρητισμός.

Ο ΣΕΒ ζητά παράλληλα αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας και των χρηματικών αποθεμάτων των Ταμείων ζητά ο ΣΕΒ με παρέμβαση του στην οποία επισημαίνει πως η βελτίωση της απόδοσης των αποθεμάτων και ο σχηματισμός ισχυρής κεφαλαιακής βάσης που θα διευκολύνει τόσο την τρέχουσα όσο και τη μελλοντική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των παροχών καθώς και την ελάφρυνση του δημοσιονομικού βάρους



Είναι θέση του ΣΕΒ ότι οργανώσεις όπως ο ΟΑΕΔ, το ΛΑΕΚ, αλλά και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να διοικούνται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτοί τους χρηματοδοτούν και αυτούς αφορούν οι υπηρεσίες τους. Η κρατική διοίκηση και διαχείριση, εξάλλου, αποδείχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες αναποτελεσματική και έχει οδηγήσει στην ουσιαστική απαξίωση των παροχών, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Να αναλάβουν τη Διοικηση οι Κοινωνικοί Εταίροι

Οι κοινωνικοί εταίροι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτήν την πρόκληση και ευθύνη, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα πρότυπο σύγχρονης οργάνωσης και αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης που θα συνεισφέρει, έτσι, στην ουσιαστική εκπλήρωση της κοινωνικής αποστολής τους και παράλληλα στην ελάφρυνση του δημοσιονομικού βάρους. Το Κράτος θα έχει καθαρά ρυθμιστικό ρόλο, θα καθορίζει τον σκοπό των Οργανώσεων, τους γενικούς κανόνες για τη λειτουργία τους, τις πηγές χρηματοδότησης και τις χρήσεις των πόρων και θα ελέγχει την ανάλογη συμμόρφωση των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Στη βάση αυτή, ο ΣΕΒ ζητά να εγκαινιαστεί διάλογος των δυνάμεων της εργασίας με την Πολιτεία, προκειμένου να διαμορφωθεί εκείνο το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την υλοποίηση του στόχου της αναβάθμισης των Οργανώσεων ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερα όργανα στη μάχη για να δημιουργηθεί απασχόληση για τον άνεργο και για να διαφυλαχθεί η ασφάλιση για τον εργαζόμενο.

Επιτακτική η βελτίωση των αποδόσεων

Στη διαδικασία αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας και των χρηματικών αποθεμάτων των Οργανώσεων αυτών, στο πλαίσιο ευρύτερων επενδυτικών κανόνων που θέτει η Πολιτεία και επαγγελματικής διαχείρισης που αναλαμβάνουν εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στόχος είναι, φυσικά, η βελτίωση της απόδοσης των αποθεμάτων και ο σχηματισμός έτσι κεφαλαιακής βάσης που θα διευκολύνει τόσο την τρέχουσα όσο και τη μελλοντική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των παροχών. Είναι σαφές πως μία τέτοια εξέλιξη θα συνεισέφερε θετικά και στην ευρύτερη προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας.

Οχι στον συντηριστισμό

Ο υπερβολικός συντηρητισμός που διέπει την επενδυτική πολιτική των Οργανώσεων αυτών μέχρι σήμερα, στηρίζεται σε παρωχημένα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών, στέκεται παθητικά απέναντι στον δυναμισμό της σύγχρονης οικονομίας, αγνοεί τις νέες και αποτελεσματικές μεθόδους εκτίμησης και διαχείρισης κινδύνων και έχει ως αποτέλεσμα να λιμνάζουν τεράστιες καταθέσεις. Η πολιτική αυτή θίγει πρώτα και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους εμποδίζει να απολαύσουν μεγαλύτερες και καλύτερες παροχές.

Καλώς πουλά ο ΟΑΕΔ

Η σύγχρονη διαχείριση όμως απαιτεί, μεταξύ άλλων, την εκμετάλλευση ευκαιριών όταν παρουσιάζονται. Ένα πρώτο βήμα έχει γίνειμε το νόμο 2676/99 (κεφ. Δ) για την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων. Η αναθεώρηση του νόμου αυτού και η επέκτασή του στον ΟΑΕΔ, καθώς και σε άλλους παρόμοιους οργανισμούς, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή μιας σύγχρονης πολιτικής οικονομικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό και ως ένα πρώτο δείγμα της υιοθέτησης μίας σύγχρονης νοοτροπίας στη διαχείριση των αποθεμάτων, ο ΣΕΒ στηρίζει την πώληση του πακέτου των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας που κατέχει ο ΟΑΕΔ, εφόσον μια τέτοια συναλλαγή γίνεται σε τιμή που κρίνεται συμφέρουσα και με την προϋπόθεση ότι η χρηματική εισροή θα αποτελέσει έναυσμα για μία πιο αποτελεσματική διαχείριση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.