ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γλιτώνει τις οριζόντιες μειώσεις ο ιδιωτικός τομέας

02:55 - 10 Ιαν 2012 | Οικονομία
Συγκλίνουν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, και το πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων οι εργοδότες. Τα σενάρια και οι τοποθετήσεις Κουτρουμάνη και Σαμαρά.
Μία από τις κρισιμότερες προϋποθέσεις που έχει θέσει ηΤρόικα αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 15% και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι εργοδοτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που καλούνται σε συνεργασία με την κυβέρνηση να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση-εξπρες, κατά τον δυνατόν δίκαιη για τον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα.

Στο τραπέζι της χθεσινής άτυπης συνάντησης των επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) τέθηκαν η επιβολή πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, η κατάργηση ή ο περιορισμός των «αυτόματων» αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία. Η πολυσυζητημένη μείωση του κατώτατου μισθού δε φαίνεται να βρίσκεται από την άλλη στα σχέδια τωνκοινωνικών εταίρων.

Για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις που τέθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι να καταβάλλεται όπωςισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρι ένασυγκεκριμένο όριο αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλές απολαβές.

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση των εισφορών κατά 10% (5% για τον εργοδότη και 5% για τον εργαζόμενο) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Στο ίδιο ενδεχόμενο συνέτεινε και ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ασφαλιστικέςεισφορές εφόσον πρόκειται για τους συνεπείς εργοδότες, γι' αυτούς δηλαδή που θα δεχθούν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω τραπεζικού συστήματος ή τη λειτουργία της κάρτας εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας κ.Γ.Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε πάντως πως "τα δώρα δεν κόβονται", στην περίπτωση που δεν τα βρουν οι εργοδότες και οιεργαζόμενοι στις διαπραγματεύσεις εν όψει τρόικας. Το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, το οποίο μαζί με την κατάργηση του κατώτατου μισθού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με ομάδα βουλευτών να δηλώνειανοικτά πως δεν θα το ψηφίσει, δείχνει να απομακρύνεται.

Σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος αναμένεται να συγκαλέσει την ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας όπου θα επαναβεβαιωθεί η αντίθεση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων σε οποιαδήποτε παρέμβαση στους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (όπου προβλέπεται και η καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού).

Η ΓΣΕΕ θα αρνηθεί να διαπραγματευτεί τα κατώτατα όρια τωνμισθών και των ημερομισθίων που μετά τις αλλαγές στο καθεστώς των διαπραγματεύσεων, αποτελούν «πάτωμα» ασφαλείας και για άλλες συμβάσεις(ατομικές και επιχειρησιακές), ενώ θα ζητήσει αντίβαρα - μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος για κάθε μείωση ασφαλίστρου μέσω της οποίας, ωστόσο,θα μπορεί να ωφεληθεί και ο εργαζόμενος (θα κερδίζει κάτι έναντι της αυξημένηςφορολογίας από 1/1/2012).

Σαμαράς: «Μείωση μισθών μόνο αν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι»


Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε στον πρωθυπουργό πως δε θα δεχτεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού αν δεν υπάρχει πλήρη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Συνάντηση είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου. Ο κ. Παπαδήμος ζητεί να λάβει σαφείς δεσμεύσεις από τη ΝΔ για την στήριξη των νομοσχεδίων και των μέτρων, που θα οδηγούν στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό νωρίτερα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ο σύμβουλος του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Επί τάπητος τέθηκαν τα νέα μέτρα που βάζει προς συζήτηση η κυβέρνηση.

Η θέση της ΝΔ είναι ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα και επίσης σχολιάζει σε όλους τους τόνους ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει «Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας ενόψει της άφιξης της τρόικας στη χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων».
Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 10 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.