ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα για το PSI

15:10 - 10 Ιαν 2012 | Οικονομία
Θα έχει συναντήσεις με Παπαδήμο, Βενιζέλο. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το PSI. Οι δηλώσεις Σαχινίδη και οι πιέσεις για ενδεχόμενη στάση πληρωμών αποδίδουν στους πιστωτές.
Στην Αθήνα έρχεται αύριο ο επικεφαλής του IIF, κ. Charles Dallara προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο καθώς και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το "R", οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ η ολοκλήρωση τους αναμένεται σύντομα. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν πλησιάζουν σε συμφωνία σε ένα ύψος κοντά στο 55%-60% της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα σε ο,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης οι συζητήσεις βρίσκονται σε "ικανοποιητικό σημείο", σημειώνοντας ότι «θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να μας οδηγήσουν σε μια τεχνική συμφωνία», ενώ ανέφερε ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι μία «μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγει η χώρα μας από τη παγίδα του χρέους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως έναν από τους όρους της διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε την υπαγωγή των νέων ελληνικών ομολόγων, μετά το κούρεμα του χρέους στο βρετανικό δίκαιο.

Ο φόβος για ένα ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» αν το 50% δεν αποδειχθεί αρκετό, όπως κυοφορείται εδώ και μέρες από διαρροές προερχόμενες κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία σε δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, φέρεται να έχει ασκήσει καταλυτικό ρόλο στην πίεση προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετέχουν τελικά στη συμφωνία ξεπερνώντας γρηγορότερα του αναμενόμενου αρκετά και σοβαρά εμπόδια

Ήδη το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 50% δεν αρκεί και πιέζει ακόμη και για «κούρεμα» έως και 90% αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνοντας παράλληλα λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», τονίζεται στο δημοσίευμα, στο οποίο εκτιμάται ότι «το ενδεχόμενο μίας άτακτης χρεοκοπίας απέχει πιθανότατα μόλις λίγες εβδομάδες».

«Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου έχουν μείνει πίσω, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το PSI με τους ιδιώτες ομολογιούχους βρίσκονται σε αδιέξοδο», τονίζει το Spiegel.

Έτσι το PSI εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες και με πολλαπλές προεκτάσεις που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τα hedge funds στην κατοχή των οποίων έχει περιέλθει αξιόλογος όγκος ελληνικών ομολόγων. Εάν οι εν λόγω ομολογιούχοι δεν συμμετάσχουν εθελοντικά, τότε η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει «ρήτρες συλλογικής δράσης» στα ομόλογα, με τις οποίες υποχρεώνεται η μειοψηφία των ομολογιούχων να αποδεχθεί τους όρους με τους οποίους έχει συμφωνήσει η πλειοψηφία (από 65% έως 75%).Εάν εφαρμοθούν οι ρήτρες., τότε έχουμε υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών που θα προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο και ενεργοποίηση των CDS.

Κρίσιμος από κάθε άποψη είναι ο ρόλος της ΕΚΤ. Η ευρωτράπεζα εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ περίπου, που υπολογίζεται ότι αγοράσθηκαν κατά μέσο όρο στο 80% της ονομαστικής τους αξίας. Από τότε που αγόρασε η ΕΚΤ, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν καταρρεύσει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 10ετές ομόλογο (λήξεως 22/10/2022) διαπραγματεύεται στο 22% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή η αγορά έχει επιβάλει «κούρεμα» 78%.

Κυβέρνηση, τρόικα και ιδιώτες φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, στη χρονική διάρκεια τους (2-=30 έτη) και στο επιτόκιο (από 4% έως 5% ανάλογα με τη διάρκεια του ομολόγου).

Σημειώνεται πως αν για παράδειγμα όλα τα νέα ομόλογα έχουν επιτόκιο (κουπόνι) 4%, τότε η ζημία για τους ιδιώτες ομολογιούχους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανεβαίνει στο 70%.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 10 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.